Korona-utbruddet: 31 prosent mindre fersk laks eksportert til Kina så langt i år

Nyheter
1037

Markant nedgang for norsk lakseeksport etter utbruddet av korona-viruset.

Kinesiske myndigheter har bedt innbyggerne om å holde seg unna store folkemengder. Det har ført til at restauranter og store supermarkedkjeder har valgt å stenge inntil situasjonen er under kontroll. Det merkes selvfølgelig også på den norske lakseeksporten til landet.

Lakseeksporten til Kina har så langt i 2020 startet med en rekorduke i uke 3 i forbindelse med kinesisk nyttårsfeiring. Etter årets første seks uker var volumnedgangen av norsk lakseeksport til Kina på 31 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det største fallet har vært i løpet av de siste tre ukene. Målt i verdi har nedgangen imidlertid vært lavere, en prosent, som følge av høye priser på starten av året, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina i en pressemelding.

Finnair kansellerer flere flygninger
Finnair meldte i slutten av januar at de stoppet flygninger til Kina etter virus-frykt. Nå melder selskaper at de kansellerer alle flygninger til landet ut mars, ifølge E24.

Fraktkjempen Schenker uttalte i slutten av forrige måned til iLaks at laks som opprinnelig var tiltenkt til Kina, vil finne nye markeder. Det samme trekker sjømatanalytiker Paul Aandahl i Sjømatrådet fram.

Victoria Braathen og Paul Aandahl. FOTO: Norges sjømatrådet

– Som følge av lavere eksport av fersk laks til Kina, er det mer tilgjengelig laks for andre markeder, som for eksempel USA, Sør-Korea og Taiwan, som igjen fører til en reduksjon i pris. Til tross for dette er prisen over 20 prosent høyere hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Aandahl og legger til:D

– Den største priseffekten vil vi se på kort sikt. På lang sikt vil etterspørselsveksten globalt overstige den midlertidige negative effekten.

Drifter kontoret hjemmefra
Victoria Braathen mener det er for tidlig å si hvor lenge situasjonen vil vare.

– Men når slike ekstraordinære hendelser oppstår snur markedet seg ofte raskt så snart situasjonen igjen er normalisert. Det er derfor viktig å være klar når etterspørselen igjen øker, avslutter Braathen.

Ifølge pressmeldingen fra Sjømatrådet har de tre ansatte ved kontoret i Shanghai, i tråd med lokale anbefalinger, de siste ukene forlenget ferie og driftet kontoret hjemmefra.

– Sjømatrådets fiskeriutsending har jobbet fra hovedkontoret i Tromsø de siste ukene og reiser tilbake til Shanghai i løpet av helgen og er tilbake på kontoret i Shanghai fra mandag, heter det i pressemeldingen.