For Ovum er ikke det store temaet om deres lukkede løsning fungerer eller ikke.
Flere har påpekt at lukket teknologi må sees på som en del av en større løsning. «Egget»-gründer Cato Lyngøy tror at felles vilje til å få til noe er en grunnleggende forutsetning.
– Vilje til å lykkes er avgjørende. Den må være til stede både hos leverandør og kunde, sier han til iLaks.
Firda Seafood har advart mot overdreven tro på lukkede merdløsninger, og har gitt uttrykk for at teknolgien ikke er tilstrekkelig utprøvd. Øyvind Kråkås har pekt på flere forhold som tilsier at en bør ta tiden til hjelp når man skal ta i bruk lukket teknologi. Dette har fått leverandører av lukket merdteknologi til å reagere.
Les også: Er ikke null utslipp best? Alene – nei. Men en nøkkel på veien mot et felles mål
Strategisk valg
Lyngøy opplyser at hans og selskapet Ovums strategi for å oppnå aksept i markedet har vært å starte i det små.
– For vår del har vi valgt å gå veien om pilotering for å dokumentere «Egget» i liten skala, før vi oppskalerer, sier han.
En av erfaringene deres har vært at de har bygget et for sterkt egg.
– Konstruksjonsmessig er trolig pilotegget altfor sterkt, fordi ingen har laget en slik konstruksjon før, og det legges på sikkerhetsmarginer, forteller Lyngøy.

Gode biologiske resultater
Det strategiske valget har påført dem betydelige kostnader i startfasen.
– Det har kostet oss mye penger, men kundene kjenner trygghet for at vi forstår det vi holder på med. Samtidig kan vi vise til unike biologiske resultater i pilotene, understreker gründeren.
Nå jobber Lyngøy og Ovum med å ta i bruk teknologien på større konstruksjoner.
– Oppgaven nå er å skalere til 20.000 kubikkmeter, samtidig som vi viderefører fiskens gode prestasjon, sier han.
Les også: Veien mot bærekraftig havbruk: En kombinasjon av løsninger, ikke én silver bullet
Rolleforståelse
Mange retter oppmerksomheten sin mot Mattilsynets vurderinger og praksis. Ovum-sjefen er opptatt av at en må skille rollene.
– Vi mener det er bra at Mattilsynet utviser skjønn på hva som er velferdsmessig forsvarlig. Det er jobben deres, påpeker han.
– Vår jobb er å dokumentere at vi har kontroll på teknisk, miljømessig, biologisk og operasjonell risiko, legger han til.
Lyngøy har fått med seg at Firda Seafood holdt sin overgang til lukket teknologi tilbake etter at det ble avdekket at det var utfordringer med den teknologien de valgte. Kjøpet har kostet Gulen-oppdretteren flere millioner kroner.
– Vi kjenner jo ikke forholdene rundt Firda sin sak, men vi ser jo at ulike leverandørselskap har forskjellig strategi inn i dette markedet, kommenterer han.
