Konsolidering i utstyrsleddet skyter fart

Kommentarer
2877

Utstyr, ikke oppdrett, leder an i en bølge av konsolidering.

Ryktene har løpt en stund i forveien, men i går kom meldingen om at Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva sluker Aqualine, og med det legger inn en ny ledende oppdrettsleverandør inn i sin portefølje.

Oppkjøpet av frøyaselskapet kommer 11 måneder etter at milliardfondet kjøpte seg opp til 100 prosents eierskap i Aqualines konkurrent Steinsvik Group. Fremover vil de begge være eid av Kverva-konsernet, men de vil, foreløpig i hvertfall, ikke fusjoneres.

Rakettvekst
Steinsvik, på sin side, har opplevd rakettvekst i løpet av 13 kjappe år, blant annet drevet av oppkjøpet av Ocea. Det holdt til en prislapp på over 700 millioner kroner for familien Apelands Steinsvik-aksjer.

Mens investorer og næringen selv venter på konsolidering i matfisk-leddet, brer oppkjøpene om seg blant utstyrsleverandørene. Oppdretterne, godt vant med eventyrlig inntjening de siste årene, har høye prisforlangender, men er samtidig knipne med å bla opp lignende beløp ved egne oppkjøp. Tvangssalg grunnet nød er heller ikke noe tema. Gapet mellom «bid» og «offer» er for vidt.

Slik er det ikke blant utstyrsleverandørene.

Fragmenterte
Flere har luftet ideen om salg. Foruten Aqualine, er OptimarStette og Mørenot i denne kategorien. Men mange andre i den svært fragmenterte leverandørindustrien er også åpne for salg dersom prisingen er raus nok.

For akvititeten i sektoren er på kokepunktet. Historisk høye laksepriser har gitt oppdretterne romslige capex-budsjetter og fylt opp ordrebøkene til leverandørene.

Blant kjøperne leder Witzøe-eide Kverva an. I de tyngste transaksjonene har de få utfordrere. De har dype lommer, finansiert av fete årlige SalMar-utbytter, har dybdekompetanse innen finans og havbruk, er løsningsorienterte – og er raske på labben.

Klipp
Etter dem følger Andresen-familiens nysatsing Broodstock, som markerte seg i vår med overtakelsen av danske Billund Aquakultur, men også flere private equity fond snuser på mulige oppkjøpsobjekter.

Godt posisjonert i så måte er også Egersund Group, som gjorde noe av et klipp ved oppkjøpet av børskométen AKVA group. AKVA group, på sin side, har allerede markert seg med en rekke mindre oppkjøp for å utvide produktpalletten – både innen såkalt fish service, landbaserte anlegg og ROV’er.

Så når oppkjøpsbølgen ruller videre, er det her, ikke i oppdrettsleddet, de fleste dealene vil landes.