Rustmerkede kraner og teglsteinshus. Den regnmettede tørrdokken er fra 1933. Det oser av industrihistorie på BMV på Laksevåg. Allerede for 150 år siden var Bergen Mekaniske Verksted byens største arbeidsgiver.
Inne på verftsområdet ved Puddefjorden har selskapet Ecomerden etablert seg med sine kontorer.
Pumpespesialist
Daglig leder Jan Erik Kyrkjebø er primus motor bak utviklingen av den lukkede merden med samme navn. Bergenseren er utdannet sivilingeniør innen strømningsteknikk og marine konstruksjoner, og har fartstid fra pumpeprodusenten Frank Mohn, tidligere eid av byens rikeste mann, Trond Mohn.
Kyrkjebø skapte seg et navn i oppdrettsnæringen ved etableringen av selskapet Feeding Systems som introduserte fôringssystem på luft.
– Jeg har vært med og bygget 220 fôrflåter av stål, plast og tømmer, sier Kyrkjebø til iLaks.
Kontroll på fôret
Han solgte selskapet før laksepriskrakket i 2001-2003, og satset heller på smoltoppdrett i Chile. Kyrkjebø utviklet også en fôrspill-deteksjon-sensor, før han begynte med Ecomerden for fem-seks år siden.
– Det er enklere teknisk sett å få fôrkontroll på en lukket enhet, påpeker han.
Nå er den 6.000 kubikkmeters lukkede merden klar for sjøsetting. Etter planen skal den i sjøen i midten av neste uke. Da er det Sulefisk som skal drifte den på en grønn FoU-konsesjon.
– Fire inntaksrør på 25-27 meter henter vann under lusebeltet, sier Kyrkjebø og peker på et massivt stålrør som ligger foran merden.
Sterk duk
– Duken er produsert hos Serge Ferrari i Frankrike. Det har aldri vært produsert en kraftigere duk til marint formål noen gang. Slitestyrken er 30 tonn/meter. Røktenoten kommer innenfor denne.
– Oppdrettsvolmet er som en vanlig merd med syldindrisk volum der de har fisken. Det er en bunnring som holder hele volumet konstant, uavhengig av om det faller ut noen pumper eller er sterk strøm. En vil opprettholde det samme volumet, understreker han.
– Vi har dobbelt sikring med not på inntaksrøret. Vi har dobbelt sikring mot rømming. Man har en kontrollert oksygentilførsel til vannet uavhengig av hvor mye biomasse man har. Vannet går gjennom avløpsrør sentralt. Slammet kan pumpes ut på land eller en slamtank, forklarer Kyrkjebø.
Slam fra oppdrettsanlegg egner seg utmerket som gjødsel, og brukes mange steder allerede til det.
Skjermet lokalitet
– Vi er avhengige av at vi får satt ut 200.000 fisk, så vi får utnyttet maksimal kapasitet. Anlegget skal ikke ligge eksponert, men det skal ligge skjermet på en strømfattig lokalitet i Solund kommune.
Kyrkjebø frykter ikke at merden kollapser slik Cermaqs Aquadom gjorde i vinter.
Les også: «Ole» har rammet Cermaq hardt
– Den verste fienden mot lukkede anlegg er havdønninger. Her er det 6.000 tonn som skal settes i bevegelse. Det er umulig for fjordbølger. Sjøsprøyt vil være den største utfordringen, sier han, og viser til at Ecomerden skal utstyres med spruteskjerm.
Klar til sjøsetting
Oksygentilførselen vil gå fra tank på land med et nødoksygenanlegg i tillegg til det.
På andre siden av Puddefjorden er det franske cruiseskipet Horizon fortøyd. Langs Dokkeskjærskaien ligger rødmalte supplybåter i opplag. Men på BMV er det full aktivitet. På Ecomerden jobber sveisere og teknikere med de siste detaljene før overlevering til kunden.
Ferdig i neste uke
– Hver av de fire pumpene er på fem kilowatt for å produsere 400 tonn fisk. Det gir cirka ti øre per kilo.
– Det skifter ut alt vannet på en halvtime. Det er nok til å ikke tilsette vann før den siste fase i en produksjonssyklus.
Ecomerden vil være klar for sjøsetting i midten av neste uke.
– Fisk vil bli satt ut i løpet av sommeren, sier Kyrkjebø, som håper å ha erfaringer å presentere fra Ecomerdens drift under AquaNor-messen i midten av august.