Hvordan er livet på bløggebåt? Bli med på innsiden av «Taupo»

iLaks fikk oppleve tilværelsen om bord.

Taupo bryter sjøoverflaten, og flyter fremover på de salte, skummende bølgene den skaper.

I 28 dager bor det åtte personer sammen på båten: Kaptein, skippere, lærlinger, dekksbesetning og kokk.

– Det er folket som gjør hverdagen bra. Vi bor jo mer på jobb enn hjemme, så det blir som din andre familie, sier kaptein Torgny Wågø.

Da er stemningen alfa og omega.

Bløgging
Å «bløgge» betyr å tømme fisken for blod. Taupo henter fisken opp fra merdene, til en fabrikk om bord der den bløgges med det samme.

Så sorteres fisken og legges i iskaldt vann, før Taupo tar den med videre til slakteriene.

Båten har en lastekapasitet på 320 tonn fisk.

Operasjonssjef Kåre Andreas Cederström forklarer at bløggebåten skiller seg fra vanlig transport:

– Her tar vi livet av fisken med førstehåndshåndtering. Det gir en redusert belastning på fisken, og bedre fiskevelferd.

Cederström forteller at de har stort fokus på fiskevelferd, kvalitet og biosikkerhet. Og på innovasjon som fremmer de tre fokusområdene.

– Det er arven vi er stolte av, sier han.

Oppkalt etter innsjø
Den 42 meter lange båten eies av rederiet Napier, som oppkaller alle sine fartøy etter steder på New Zealand.

«Taupo» er oppkalt etter en vakker innsjø på den nordlige øyen i Stillehavet. I Norge kan den dra hvor den trengs.

Se videoen øverst i saken for å lære mer om hvordan mannskapet håndterer fisken og frakter den effektivt fra merd til slakteri.