Kjettinger røk da anlegg slet seg

Nyheter
1187

Knut Frode Eide er fortvilt. Han er eier og daglig leder av Eide Fjordbruk som også eier Fyllingsnes Fisk. I helgen opplevde han store skader og rømming på to av sine oppdrettsanlegg.

Revet opp av stålrister
– Ved vår lokalitet Hågardsneset i Hardanger ble det i forbindelse med dykkerinspeksjon mandag formiddag funnet skade på en not. Det er flere stålrister fra midtgangen av anlegget som er revet opp av sjø og blåst vekk. Hver rist veier 150 til 200 kilo og er festet med stålklemmer. Vi antar at det er disse ristene som har forårsaket skaden, forteller han til iLaks.

– Skade ble straks utbedret og vi håper at omfanget av rømt fisk fra merden er begrenset. Det var steril (triploid) fisk i den aktuelle merden, understreker Eide.

Kom i drift
– Ved vår lokalitet Ospeneset i Fensfjorden/Austfjorden i Lindås kommune forårsaket uværet stor skade. Deler av et stålanlegg ble revet løs og kom i drift innover fjorden. Det var to nøter med fisk i anlegget. I den ene noten fikk vi berget omtrent all fisk, i den andre noten var skadene dessverre større og fisk rømte.

Anlegget på lokaliteten er produktsertifisert. Selskapet Sematek ved ingeniør Tore Birkeland har produktsertifisert anlegget, og arbeider nå med å avklare årsaken til havariet. Allerede nå har Birkeland avdekket at kjetting som skulle holde bruddstyrke på 60 tonn bare holder 23 tonn i testbenk.

Kjettinger røk
– Vi har jo testet både tau og kjetting og inspisert anlegget i mange år, og har påvist en del produkter som ikke stemmer med sertifikatene. Kjettingen er beskrevet å holde på 60 tonn og den ryker på 23 tonn, sier Birkeland til iLaks.

– Kart og terreng stemmer ikke, sier Birkeland som har erfaring med tilstandskontroll og mekanisk analyse i 25 år, blant annet ifra Veritas.

– Vi har plukket ut kjetting fra anlegget som drev inn over fjorden. Kjettingen ryker på 23 tonn og det er flere lenker som har åpnet seg. Her er åpenbart kjetting som ikke holder i forhold til sertifikatet.

Det var totalt 16 fortøyninger som holdt anlegget.

Dominoeffekt
– På det som lå på rek var det sidefortøyninger, pluss fire i land og til naboanlegget.

– Sånne analyser er basert på at en kan ha brudd på en line og likevel holde. Bruddet kom på grunn av fortøyningen har kommet i kontakt med en bergnabb på dybde 550 meter. Så vil den ta neste, som ryker og så får du en dominoeffekt her.

– Det har vært greit å få dokumentert hva som gikk galt. I sånne situasjoner er det mye som kan gi spekulasjoner. Heldigvis har det ikke gått folk, men det kan jo også skje, legger Birkeland til.

– Jeg mener myndighetene bør stille krav til leverandørene at produktet stemmer med kravene. Det er det som blir lagt til grunn i alle analyser. Vi får håpe det ikke ligger anlegg med tilsvarende kjettinger, men det er stor fare på det, mener han.

Nektet assistanse av Kystverket
Det var dramatisk under redningsaksjonen på Austfjorden natt til søndag.

– Værforholdene natt til søndag var ekstreme. Det var vitneobservasjoner fra land som varslet at anlegget var i drift. Jeg jobbet kontuinuerlig gjennom hele natten for å skaffe hjelp til å berge fisk og anlegg. Telefonlinjer var nede og jeg hadde problemer med å oppnå kontakt med egne ansatte og andre. Via vakttelefon på Mongstad fikk jeg opprettet kontakt med større båter som kunne forsøke å berge anlegget, og fikk gjort avtale med supplybåten «Blue Thunder» om å forsøke å lokalisere/forsøke å berge anlegget. Dessverre fikk jeg etter kort tid tilbakemelding pr SMS om at Kystverket nektet båten å gå inn i området, forteller Eide.

– Andre slepebåter på Mongstadbase var «låst» til å sikre tre tankskip som lå der. Sikring av disse installasjonene fikk nok prioritet foran forsøk på å berge oppdrettsanlegg. Produksjonsleder og en av mine røktere fikk etterhvert tatt seg frem til området fra land og sammen med lastebåten «Gullås» fikk de lokalisert at anlegget drev i land ved området Hosøy ved Hindenesfjorden. Der ble anlegget liggende i ro. Skipperen på lastebåten meldte om helt ekstreme værforhold i fjorden med vind opp mot 40 sekund/meter, tilsvarende 144 km i timen.

Hjelpeløs
– En føler seg hjelpeløs i ekstreme situasjoner som dette, og det er en fortvilet situasjon vi er kommet opp i, sier Eide.

– Det har ringt kontinuerlig siden klokken 20.00 lørdag kveld. All tid har gått til å finne best mulig løsninger for å minimalisere konsekvensene av havariet og alle mine folk jobber intenst med dette. Værforholdene har vært ekstreme og vi må finne årsakene til havari og legge dette til grunn for valg av driftsform fremover.

Eide vil presisere at fisk som rømte i Hardanger og Fensfjorden er steril (triploid) og dermed ikke kan formere seg med villfisk.

– Vi har drevet oppdrett siden 1970 uten større uhell. Vi synes dette er svært ille og vil gjøre det vi kan for å minimalisere konsekvenser.