– Kineserne er flinke på å bygge stålkonstruksjoner, men å designe nett som fungerer sammen med disse, har de ikke erfaring med

Nyheter
1986

Teknologi- og rådgivingsselskapet Aqua Knowledge i Tysvær kommune i Rogaland, som primært designer nøter til havmerder, ser for seg en større oppskalering av offshoreprosjekter i Kina.

I Norge har Aqua Knowledge jobbet med SalMars «Ocean Farm 1», samt «Arctic Offshore Farm» til Norway Royal Salmon. I tillegg er selskapet involvert i andre offshoreprosjekter, som enten har fått eller fikk avslag på utviklingskonsesjoner.

– Opprinnelig var selskapet mest fokusert på fortøyning og notanalyser til konvensjonelle oppdrettsanlegg, men etter at ordningen med utviklingskonsesjoner ble iverksatt er all vekst kommet innenfor sektoren offshore oppdrett. Foruten design av nettsystemer er vi også sertifisert for vedlikehold og reparasjon av offshore not ute på lokalitet, forteller daglig leder Yngve Askeland i Aqua Knowledge til iLaks.

Selskapet er eid av Mørenot, og slik har det alltid vært.

– Vi har dag én vært eid av Mørenot. I forbindelse med økende behov for ingeniørtjenester i oppdrett, startet vi først en avdeling i 2011, deretter ble vi utvidet til et eget AS 2015, sier Askeland.

Sysla omtalte også selskapet torsdag.

Kina viktigst
Askeland sier det er viktig for Aqua Knowledge å være til stede i flere geografiske områder, utenom Norge, og da er Kina for øyeblikket viktigst. Fire av selskapets 23 ansatte er involvert i Kina-prosjekter, hvor det jobbes med norske og internasjonale prosjekter ved kinesiske verft.

– Når kineserne går inn for noe, går de inn med hud og hår. Det er spennende det som foregår der, mye forskjellig teknologi og tøffe havforhold, sier Askeland.

Han er krystallklar på hva hans selskap kan hjelpe kineserne med.

– Kineserne er flinke på å bygge stålkonstruksjoner kjapt og greit, men å designe nett som fungerer sammen med disse konstruksjonene, uten at de blir ødelagt, det har de ikke ikke erfaringer med, sier Askeland og fortsetter:

– Når man blander fiberprodukter inn i stålkonstruksjonene, så er det andre måter å jobbe på, enn de er vant med. Der kan vi bidra. I tillegg må de få erfaring med biologibiten.

FOTO: Aqua Knowledge (med tillatelse)

– Absolutt lønnsomt
iLaks har tidligere omtalt de kinesiske offshoremerdene «Deep Blue No.1» og «Deep Blue No. 2». Disse prosjektene har ikke Aqua Knowledge bidratt i. Men Askeland bekrefter at de er involvert i flere prosjekter hos selskapet CIMC, som siden i vår har hatt en rigg i drift i Nord-Kina.

– Kineserne er i en litt sped begynnelse, men det er veldig fokus på å finne systemer som fungerer greit. Lykkes man her, vil det også bety flere offshoreprosjekter i andre land, mener Askeland.

Hva Kina-prosjektene betyr i kroner og øre for rogalandselskapet, vil ikke Askeland opplyse om, men han sier likevel følgende:

– Det er ikke i Kina vi tjener mest penger foreløpig, men det er absolutt lønnsomt for oss. Vi antar at det blir en større oppskalering av prosjekter i fremtiden.