Dette er hvorfor den kinesiske havfarmen «Deep Blue No. 1» er tatt ut av drift

Nyheter
1693

Manglende erfaring fra offshore havbruk, gjør at selskapet bak «Deep Blue No.1» har tatt havfarmen inn til vedlikehold for å lære av produksjonen så langt.

I slutten av april skrev iLaks at den kinesiske havfarmen «Deep Blue No. 1» var inne til vedlikehold, ifølge lokale myndigheter. Havfarm-prosjektet er et samarbeid mellom selskapet Rizhao Wanzefeng Fishery og China Ocean University.

Nå bekrefter leder i planleggingsavdelingen i Rizhao Wanzefeng Fishery, Dong Wei, overfor iLaks hva som er bakgrunnen for at «Deep Blue No. 1» er foreløpig tatt ut av drift.

– «Deep Blue No. 1» er for øyeblikket inne til vedlikehold. Årsaken til det er at dette er det første året vi holder på med offshore havbruk, og vi har ingen erfaring fra tidligere. Derfor valgte jeg å ta den havfarmen til vedlikehold og foreta evalueringer, slik at vi kan bestemme den fremtidige vedlikeholdssyklusen, skriver Wei i en e-post til iLaks.

«Deep Blue No. 1» lå før vedlikeholdet i Gulehavet, 140 nautiske mil øst for byen Rizhao i Shandong-provinsen. Fisken som ble tatt ut fra havfarmen er plassert i et sjøanlegg som ligger 14 nautiske mil unna der havfarmen lå.

Fisken er plassert i merder inntil havfarmen er klar. FOTO: Rizhao Wanzefeng Fishery

Ifølge Wei skal «Deep Blue No. 1» være tilbake på plass i løpet av en måned.

Samtidig jobber selskapet med «Deep Blue No. 2», som blir tre ganger større enn sin forgjenger. Denne havfarmen skal kunne inneholde rundt en million laks.

– «Deep Blue No. 2» har fullførtplanleggings- og designarbeidet, og byggingen vil starte i andre halvdel av 2019. Det er forventet at den er ferdig i begynnelsen av 2020, skriver Wei avslutningsvis.