Kina-pakket laks gikk for 92 kroner kiloet

Nyheter
0

Prispremie på 32,77 kroner kiloet.

Kina har innført nye restriksjoner på vareimporten grunnet hensyn til spredning av korona. For laksemarkedet innebærer dette blant annet at fisken, inne i isoporkassene, skal pakkes i poser.

Dette betyr i praksis at laksen må pakkes manuelt, ikke maskinelt med roboter, som etterhvert er blitt utbredt ved norske pakkerier. Dette betyr i sin tur at det er nokså få pakkerier som kan tilby laks til Kina-markedet.

Prispremie
Men etterspørselen etter norsk laks er fortsatt upåklagelig i det kinesiske markedet. Når tilbudet reduseres, øker prisen. Det viser seg på dagens eksportstatistikk fra SSB Norges sjømatråd.

På dette sjømatmarkedet i Bejing ble det i fjor sommer funnet koronavirus på en skjærefjøl for importert laks. Markedet i Xinfadi. FOTO: N509FZ/Wikimedia Commons

Fersk laks som ble sendt til Kina i forrige uke fikk nemlig en gjennomsnittlig kilo-pris på 92,49 kroner per kilo. Det var ikke store kvantum det var snakk om. 258 tonn, tilsvarende lasten til 14 semitrailere, ble sendt med fly fra Norge til Kina i uke 42.

Prispremien er massiv sammenlignet med andre eksportmarkeder.

Påslag
Gjennomsnittlig eksportpris for norsk laks (levert den norske grense) var 59,72 kroner. Det betyr et prispåslag på hele 32,77 kroner for de eksportørene som fikk sendt fisk til Kina. Kina, som særlig etterspør storlaks, har i hele høst kjøpt fisk til det en oppdretter kalte ”eventyrpriser”.

Den klart største kjøper av norsk laks i uke 42 var imidlertid Polen. Og polakkene betaler ikke mer enn de trenger. Importprisen til det polske markedet var 55,74 kroner i forrige uke.

Det samlede importkvantumet til Polen var 4.421 tonn fersk laks.