– Kan gå mot nytt toppår for ILA-utbrudd i nord

Nyheter
0

ILA-utbrudd i 18 anlegg.

I de tre nordligste fylkene er det i år påvist tilfeller av den alvorlige sykdommen ved 17 oppdrettsanlegg, mens det på vestlandet er påvist smitte ved tre, melder NRK.

Nå advarer eksperter om at 2021 kan ende opp med å toppe statistikken fra fjoråret, som også var godt over normalen. Den gangen kunne man ikke fastslå hvorfor smitten spredde seg, og det kan man heller ikke i år.

Les også: Mattilsynet satte stab

Redaktør av Fiskehelserapporten og fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset.

– I fjor bikket vi opp på 23 påvisninger, og så langt i 2021 er vi oppe i 18 nye anlegg. Det ser ut som det følger fjoråret, og kanskje til og med kan passere det, sier Ingunn Sommerset i Veterinærinstituttet til NRK.

Smitteveien til sykdommen kan Mattilsynet foreløpig ikke slå fast.  

– Vi ser jo at kontakt mellom lokaliteter, båter, personell og utstyr raskt kan bidra til økt smitte og økte utbrudd, sier Are Tømmerberg Sletta, seksjonssjef i Mattilsynet.

– Men vi ser jo at den går via båter, personell og utstyr, blant annet med kontaktsmitte, sier han.

NRK skriver at påvisning av ILA gjør at flere store markeder som Norge eksporterer til, ikke lengre vil ha fisken, selv om viruset er helt ufarlig for mennesker. Dette gjelder blant annet Kina og Australia.

Norges sjømatråd avviser imidlertid at dette vil lede til at fisken må destrueres, og sier at laksen vil kunne komme for salg andre steder.