Vil fôrsalget merke effekten av det?
En mild høst og avslutning på 2020 har blitt byttet ut med bitende kulde. Januar i år var den kaldeste og tørreste siden 2010, skriver Meteorologisk institutt. Månedstemperaturen for hele landet var 3,3 grader under normalen.
Det stopper ikke her. Ifølge langtidsvarselet til Meteorologisk Institutt skal kaldværet fortsette en stund til.
Februar fortsetter der januar slapp! Vi får merke den arktiske lufta i både nord og i sør, og det blir mye klarvær🌞 Noen steder får også mer snø i løpet av uka – i Finnmark står snøbygene rett og slett i kø på vei inn fra havet i nord 🌨🌨🌨 pic.twitter.com/Cjka1ouFxy
— Meteorologene (@Meteorologene) February 1, 2021
For lakseoppdretterne betyr en kald vinter, alt annet like, lavere utfôring av fisk.
Det kan bety en avmatning i fôrsalget, også justert for sesongmønster, etter en heftig avslutning på 2020. Selv i årets store salgsmåned, desember, ble det nemlig solgt mer fiskefôr enn det ble slaktet laks. Fôrforbruket utgjorde 161.000 tonn – sammenlignet med en lakseeksport på 134.000 tonn.
Les også: 840.000 tonn laks i sjøen ved årsskiftet
Den høye utfôringen hadde ved årsskiftet gitt 2020-generasjonen en snittvekt som var 15 prosent høyere enn hva 2019-generasjonen hadde ved utgangen av 2019, ifølge Akvafakta.
Oppdatert salgsstatistikk for fiskefôr for de første uker av 2021 er foreløpig ikke offentliggjort. Spenningen, utover vinteren og våren, ligger i om en stor og tung biomasse trumfer lave sjøtemperaturer, idet storlaks spiser mer fôr enn mindre laks.