Jørgensen mener næringen kollektivt bør avstå fra å by på konsesjonsauksjonen i neste uke

Nyheter
0

Det er bedre å nøye seg med det en har, mener han.

Lakseoppdretterne har stått i kø for å benytte seg av angreretten på nyinnkjøpt vekst i MTB (maksimal tillatt biomasse), etter at regjeringen varslet et forslag om 40 prosent grunnrenteskatt onsdag i forrige uke. SalMar, Nova Sea, Emilsen Fisk, Lerøy har alle droppet kjøp av MTB-vekst de siste dagene.

Oppdretter Karl Olaf Jørgensen mener dette er den eneste riktige å gjøre.

– Det eneste ordentlige signalet en samlet næring kan sende til Ap/Sp er å kollektivt levere tilbake den siste MTB-en som ble solgt til fastpris, og så samlet helt avstå på å by på mer MTB på aksjonen 10. oktober, sier han til iLaks.

Arbeidsplasser
Jørgensen driver landets sørligste oppdrettselskap, Hellesund Fiskeoppdrett, i Blindleia mellom Lillesand og Kristiansand.

Les også: Auksjonen blir testen

– Det går på to ting, utdyper han: – For det første er dette… en liten katastrofe er kanskje å ta hardt i, men det blir uendelig mange arbeidsplasser som blir berørt og innstilte prosjekter. Ingen næringer fortjener, synes jeg, å få endret rammebetingelsene over natten. Det går ikke på manglende vilje til å betale skatt som sådan, det går på måten dette er gjort på. De sjablongmessige innretningene som dette tar ikke hensyn til kvalitet eller om fisken er solgt på kontrakt. Vi som har holdt på noen år med dette har opplevd at prisen ikke alltid er 70 eller 80 kroner, men 18 og 24 kroner kiloet.

– Og det er ingen grunn til å tro at næringen skal oppleve de prisene som vi så på seinvinteren og i vår til evig tid. Når du bruker disse prisene og produksjonskostnadene i beregningene, kan du komme i noen ville situasjoner rent bedriftsøkonomisk, påpeker han.

Formuejustering
Skattetrykket, særlig for mindre oppdrettere, blir særlig krevende i kombinasjon med en skjerpet formueskatt basert på økte konsesjonsverdier for privateide selskaper.

– De store selskapene har fått sin formueverdi ned i børsfall, mens vi som er små opplever det motsatte. Vi får konsesjonsverdier skrevet opp til et nivå som ikke er nær realitetene. Så den eneste måten å få ned verdiene er å ikke by konsesjonene. Da blir prisen null. Det er ved å ikke delta i auksjonen på konsesjonene verdiene kommer ned på et slikt nivå.

Han har likevel forståelse for økt beskatning, men da i en annen form.

Bidrar
– Jeg så skatteforslaget fra Færøyene, og det var et forslag jeg personlig kunne ha en helt annen sans for. Der bidrar en mer i gode tider og mindre i dårlige tider.

Les også: Her er den nye skattepakken for den færøyske oppdrettsnæringen

– Dette forslaget er jo frikoblet de svingningene næringen har, sier Jørgensen. – Makta rår, men det er jo en viss makt her da, sier han, og gjentar at en ikke bør by i auksjonen.

Han reagerer på finansminister Vedums idé om at forslaget skal skjerme småoppdretterne.

– Vi som skulle komme bedre ut av det, ifølge Vedums ord, vi får jo den motsatte effekten. Minstepris er 200.000 kroner per tonn. Da er det etter mitt hode bare å la være å by, nøye seg med det en har, og la det være med det, sier sørlendingen.