– Jeg likte røffheten i materialet, og det at det kan behandles på over 50 forskjellige måter

Nyheter
481

Den unge gründeren fra Bjørge i Fyllingsdalen valgte et helt originalt materiale til reimene for klokkene han nylig har lansert. Reimene er nemlig laget av lakseskinn fra Færøyene.

Skinnet, som normalt blir sortert ut som annet lakseavskjær, blir vasket og sendt til et garveri på Island. Her lages både stoltrekk, lommebøker – og nå også klokkereimer – av lakseskinn.

– Det er et produkt som er veldig populært på Island, men det har ikke vært brukt i klokkereimer tidligere, forteller Paal Friele Grung til iLaks.

Folkefinansiering
Bergenseren har akkurat rullet ut sin flunkende nye klokkekolleksjon. Salget er i full gang.

Vordis Eysteinsdottir, Mohammed Sarmadawy og Paal Friele Grung. Foto: Richard Safin.

– Jeg lanserte forrige søndag, for åtte dager siden, og har brukt folkefinansiering. Det er en kampanje som løper ut om 22 dager. Jeg har allerede fått inn 460.000 kroner.

Folkefinansieringen, også kjent som crowdfunding, går under navnet Kickstart. Investorene får imidlertid ikke aksjer i klokkeselskapet.

– De støtter med penger mot å få produktet samtidig som det kommer i butikk. De første fikk over 50 prosent rabatt på sin klokke, forklarer han.

Friele Grung legger ikke skjul på at mottakelsen har gått over all forventning.

– Det har vært en lang prosess å lansere rundt en sånn plattform. Jeg har gjort bra forarbeid, og videoen er sett over 48.000 ganger.

Bygget i Sveits
– Jeg har designet alt selv. Reimene er noe helt nytt i markedet, som jeg mener kan bli ganske bra. Det eneste jeg ikke har laget er selve uret. Urverket er laget i Sveits.

– Jeg har brukt nærmere 150.000 kroner for å få på plass alt før lansering. Minstebestilling er 200 enheter.

– Går det greit?

– Ja, det har jeg allerede nådd. Jeg nådde målet på 150.000 på 38 minutter. Det var helt fantastisk, sier han entusiastisk.

Foto: Richard Safin

– Men hvorfor lakseskinn? 

– Jeg kom over lakseskinn, og syntes det var veldig kult i seg seg selv. Jeg likte røffheten i materialet, og det at det kan behandles på over 50 forskjellige måter. Samme dag jeg kom over det, snakket jeg med min bestemor hjemme i Bergen. Hun fortalte at under krigen hadde de sko laget av lakseskinn. Da forsto jeg at det var et stoff som var slitesterkt og kunne brukes til masse forskjellig. Og så fungerte det veldig bra med brandingen. Jeg bruker Bergen og naturen rundt, og og da passet det veldig bra siden Bergen er bygget på handel med fisk.

Så langt har han forhåndsolgt rundt 300 klokker.

– De 500 første er nummerte versjoner. Det var veldig høy etterspørsel etter å få nummer en, sier Friele Grung videre.

Strategiske investorer
– De kommer til å koste 3.300 kroner i butikk. På Kickstart er det mulig å få de for 1.875 kroner. Det er 22 dager igjen av tegningen.

Men det er ikke bare klokkekjøpere som har meldt sin interesse.

– Jeg har fått fire investortilbud, men takket nei. Jeg vil heller ha strategiske investorer, som kan gi meg mer enn penger.

Han er ung, men kommer ikke rett fra skolebenken. For gründervirksomhet ligger tydeligvis hans hjerte nært.

– Jeg startet mitt første selskap i 2014, en abonnementstjeneste med tilbehør, kalt Lustbox. Her er alt fra slips til sokker, armbånd, skjønnhetsprodukter, ala Adams matkasse for menn.

Før det har Friele Grung jobbet 13 år i Peppes Pizza, studert moteledelse i New York i ett semester, samt tatt en bachelor i økonomi og admistrasjon fra BI.

– Jeg likte bedre markedsføringsfagene bedre enn økonomifagene, medgir han.

Foto: Richard Safin.