– Jeg føler at vi har klart å ta lærdom av den “bumpy roaden”

Nyheter
0

FiiZKs toppsjef tror leverandørselskapet har kommet styrket ut av en vanskelig periode. Nå er de klare for å konkurrere om nye muligheter.

For to år siden gjennomgikk FiiZK en krise. Flere uheldige omstendigheter gjorde at utstyrsleverandøren var i ferd med å bukke under. Deler av konsernet ble slått konkurs.

Løsningen ble en betydelig omstrukturering og nye eiere. Jan Erik Kvingedal ble ansatt som administrerende direktør for det nye FiiZK-konsernet.

– Jeg føler at vi har klart å ta lærdom av den bumpy roaden som vi har hatt, og tatt inn det som noe positivt. Ikke minst har den erfaringen vi har fått lagt grunnlaget for vårt nye oppgraderte lukkede merdkonsept, Protectus, sier han til iLaks.

Nye eiere og samarbeidspartnere
En sentral brikke i den nye eierstrukturen har vært det børsnoterte selskapet Nekkar sin inntreden. De har bidratt med både teknisk kompetanse og finansiering.

– I tillegg har vi også fått samarbeidet med noen av selskapene i Nekkar-sfæren. Det har vært positivt, sier direktøren.

Ifølge Kvingedal har de nye medeierne hatt en viktig rolle i det nye selskapsoppsettet.

– De er jo vant med havkonstruksjoner, og kom inn med god kompetanse på den siden. Jeg føler at også det har bidratt til å gjøre oss sterkere, forteller han.

Ser muligheter fremover
Nå bereder FiiZK grunnen for å bli en viktig leverandør inn mot de store endringene som ventes å komme i kjølvannet av Havbruksmeldingen.

– Overordnet for oss er at innretningen på meldingen er positiv, selv om det er en del elementer i meldingen som er oppdretterrelatert, sier Kvingedal.

FiiZK-sjefen ser store muligheter.

– Vi ser det som et faktum at det blir sterkere reguleringer på lus, samt mål om mindre dødelighet, rømming og tapt fisk. Da føler vi at vi har et produkt som imøtekommer det, sier han.

Selv om han erkjenner at det fortsatt vil ta tid før den foreslåtte tiltakene vil kunne gi effekt, håper Kvingedal at næringsaktørene inntar en offensiv rolle.

– Vi mener at miljøfleksordningen kan være en god start, både for oss som utvikler teknologi, og for kundene, påpeker han.

Viktig å komme i gang
Han er overbevist om at det er viktig at næringen kommer i gang tidlig med å bruke ny teknologi.

– Dermed må forslaget som kom 20. desember (i fjor), der oppdretterne som har fått nedtrukket kapasitet kan få lov å bruke denne i nullutslippsløsninger, vedtas nå, sier han.

Samtidig tror han at det er et godt trekk at denne utvides, slik at oppdretterne i tillegg kan kjøpe vekst i gule soner, og får mulighet til å kjøpe ytterligere vekst i grønne soner ved å benytte seg av nullutslipps- og lavutslippsteknologi.

– Det vil kunne skape en start for det skiftet vi skal gjøre, og at teknologibruken kommer opp i fart til det nye regimet trer i kraft om noen år, fremhever Kvingedal.

Jan Erik Kvingedal deltok nylig på Fearnley Securities sin årskonferanse for oppdrettsnæringen. Foto: Kjartan Aa Berge