Jakter 25 millioner kroner for å oppskalere drift av autonom notrenser

Nyheter
0

Stavanger-baserte Remora Robotics sikter høyt.

De har utviklet det de kaller verdens første full autonome og smarte notrenser som er i kommersiell drift. I tillegg til å holde oppdrettsnøtene rene, gir Remora en fullstendig inspeksjon av noten. Hull og påbegynnende hull vil bli detektert automatisk og rapportert tilbake for å forhindre rømming. I tillegg vil løsningen gi sanntidsinformasjon om miljøet i noten gjennom innebygde kamera og sensorer.

Notrenseren er allerede i daglig drift i Mowi-anlegg ved Hidra, like utenfor Flekkefjord.

– Vi er i kommersiell drift for Mowi, og i dialog med flere andre oppdrettere, forteller Brage C. Amundsen, daglig leder i Remora Robotics, til iLaks.

Edderkopp
– Vi holder ren not 24/7/365, og vi garanterer det. Remora har beltedrevet fremdrift, klatrer i nettet som en edderkopp, uten at den lager skader på noten. Trykket på noten er nesten ingenting, forklarer han.

– Algoritmene i kameraet vil vurdere tykkelsen i notlinen. Så hvis det er endringer eller hull i noten vil Remora kunne detektere det og gi tilbakemelding på det. Det er ingen modifikasjon nødvendig på mærkant, kun installasjon av et mindre strømboks. Enheten er under 25 kilo og installeres direkte i not.

– Impregnering av nøter i dag, med kobber, gir utslipp av tungmetaller, er ikke helt heldig. Vi ser at en kan redusere behover for den type coating ved å ha friksjonsbørster istedenfor høytrykkspyling.

Av andre aktører med sammenlignbar, men ikke identisk teknologi er Aquarobotics og Watbots.

Fra olje til havbruk
Teknologiselskapet holder til i Dusavikveien i Stavanger, og har som mange andre aktører i regionen sitt utspring i teknologioverføring fra oljebransjen til havbruk. Gründer Leif Midthassel, med bakgrunn fra oljeselskap som Equinor og Shell, er største eier. Han startet selskapet ved å gå i dialog med 30-40 oppdrettere med spørsmålet: Hva er drømmeverktøyet deres og hvordan det ville se ut?

Selskapet ble etablert for fem år siden, og har gått under radaren, uten å søke synlighet. Nå vil det endres.

Brage C. Amundsen og Leif Midthassel. Foto: Remora Robotics

– Vi har bygget produktet, nå skal vi bygge selskapet, sier Amundsen.

Selskapet er klar for å skalere opp veksten, og hentet nylig egenkapital fra investorer som blant annet Link Venture Capital, Sobra (Finn Gjedebo) og Singularity. Sitnevnte er et Monaco-basert familiy office.

– Vi gjorde en mindre runde mot strategiske investorer i november, hvor vi hentet fem millioner kroner. Emisjonen ble kraftig overtegnet og lukket i løpet av en uke. Den friske kapitalen skal brukes til å sikre det fundamentale for nasjonal og internasjonal vekst, hvor vi nå blant annet endrer selskapets profil og markedsføring, øker teamet, sikrer produksjonskapasitet og signerer avtaler med internasjonale distributører, forteller Amundsen.

Henter mer
– Vi er også i en prosess hvor vi skal hente minimum 25 millioner kroner i løpet av Q2. Denne kapitalen skal brukes til å sette i gang masse produksjonen hvor vi forventer å ha 100 enheter i kommersiell operasjon i løpet av 2022.

Amundsen legger ikke skjul på at ambisjonene er høye for selskapet.

– De vi diskuterer med er både nasjonale og internasjonale investorer, som er veldig interesserte i å bli med. Vi ser for oss et løp som vil inkludere både store og velrennomerte investorer samtidig som vi ønsker å få med oss mindre investorer. En god blanding. Vi har en klar internasjonal vekststrategi og er svært optimistiske for fremtidsutsiktene til selskapet.