Henrik Hareide, seksjonssjef ved tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet, bekrefter overfor iLaks at NRK Brennpunkt var gjort kjent med at de måtte ha dispensasjon fra fiske- og ferdselsforbudet i akvakulturdriftsforskriften før å kunne filme innenfor ferdselsforbudssonen.
Brennpunkt-redaksjonen valgte likevel å filme svært nær en ikke navgitt og «tilfeldig valgt», oppdrettslokalitet under dokumentaren «Lakseeventyret» som ble vist i november.
Ulovlig filming
– Vi mottok ikke en slik søknad, og kjenner ikke til hvordans NRK Brennpunkt fikk gjennomført sine opptak, sier Hareide til iLaks.
Brennpunkt-redaktør Odd Isungset innrømmer å ha utfordret gjeldende regelverk.
– Da vi i sommer ba publikum om å få tilsendt bilder, fikk vi kontakt med noen dykkere som hadde tatt noen bilder i nærheten av et oppdrettsanlegg. Vi fikk tilsendt disse bildene, og syns de var interessante. Vi ville gjerne ha flere undervannsbilder som kunne vise hvordan det ser ut under mærdene. Vi tok derfor kontakt med Mattilsynet for å høre om de hadde slike bilder, og vi tok kontakt med de største lakseprodusentene og spurte om vi kunne få tillatelse til å komme uanmeldt og for å filme under vann. Vi fikk avslag fra så godt som alle, skriver han i en epost til iLaks.
– Vi har stor forståelse for reguleringsbestemmelsenes intensjon om å avgrense dykking nær anlegg. Men vi mener at det av og til er journalistisk sett legitimt å utfordre et regelverk for å skaffe til veie dokumentasjon. Derfor inngikk vi en avtale med noen av de dykkerne som hadde tatt kontakt med oss, om at de skulle gjøre et kortvarig og avgrenset dykk ved et oppdrettsanlegg uten bruk av oksygen. Selv om dette strengt tatt er i strid med reguleringsbestemmelsene kan vi ikke se at vi med dette kan ha gjort noe som har hatt negative konsekvenser for fisken i anlegget, fortsetter Isungset.
Presseetikk
Ifølge Fiskeridirektoratet er fiske- og ferdselsforbudet gjeldende for å bidra til forebygging av rømming og smittespredning. Ifølge rettspraksis kvalifiserer brudd på bestemmelsene til forelegg mellom 10.000 og 15.000 kroner.
– «Lakseeventyret» handlet blant annet om hvilket miljømessig fotavtrykk oppdrett har på naturen rundt. Derfor ville vi vise tv-seerne hvordan det ser ut ved og under et vanlig norsk oppdrettsanlegg. Bildene er almene og vi har avtalt med dykkerne at vi ikke vil opplyse detaljert hvor det var filmet. Men vi kan ikke se at det er i strid med presseetikken å sørge for en slik bildedokumentasjon, skriver Isungset.