– Inneholder ingen ny informasjon om lusenivåene

Nyheter
495

– Laksebedriftene er opptatt av målet om vedvarende lave lusenivå. Det er viktig at selskapene som ikke lykkes helt, gjør sitt ytterste for å optimalisere kontrollen med lakselus. Her handler det om å jobbe systematisk og å ta i bruk nye metoder som kan være gode alternativer til legemidlene, sier Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse i FHL, i en pressemelding.

Kvalitet på lusetellingene
Erfaringene har vist at telling av lus og god kvalitet på tellingene er av stor betydning for å holde god oversikt og kunne iverksette tiltak tidlig. Det må derfor telles lus av tidlige stadier på mange fisk i hver merd uten at fisken håndteres i nevneverdig grad. Dette har næringen nå stort fokus på.

For å kunne holde lave nivåer hele tiden er det avgjørende å kunne iverksette tiltak tidlig og helst før lakselusen når de kjønnsmodne stadiene. Derfor arbeider næringen nå for å finne aksjonsgrenser for de enkelte lokaliteter som er tilpasset de lokale utfordringene, sjøtemperaturen og de kontrolltiltakene som er tilgjengelig.

Tiltak i enkeltmerder
Det har vist seg at det kan være til dels stor variasjon i lusenivåene mellom de enkelte merdene på en lokalitet. Det vil derfor være mer aktuelt å kunne iverksette ulike tiltak på ulike tidspunkt i de forskjellige merdene når utviklingen krever det.

Alt dette vil innebære et annet og mer omfattende fokus enn det vi tradisjonelt har hatt. Dette er morgendagens lusekontroll. Det er dette som vil være næringens fokus fremover, for alle produsenter, uavhengig av hvilken trafikklysfarge Mattilsynet har plassert dem under.

Om listene
Når det gjelder Mattilsynets liste over selskaper med grønn, gul og farge alt etter hvor ofte selskapene har meldt inn lusetall over den aktuelle lusegrensen, stiller FHL spørsmål ved hensikten bak offentliggjøringen.

– Listene fra Mattilsynet inneholder ingen ny informasjon om lusenivåene noen steder langs kysten, de sier i seg selv ingenting om hvorfor selskapene har vært over grensen. Tallene er hentet fra perioden januar til oktober i 2014 og er ikke veldig dagsaktuelle. Videre er det grunn til å huske på at i rapporteringsperioden har grensen på 0,5 noen steder vært absolutt og i andre områder vært en angivelse av frist for å iversette nødvendige tiltak. Både Mattilsynet og selskapene kjenner veldig godt de lokale utfordringene, så det er vanskelig å se hva det tjener til å offentliggjøre disse listene over enkeltselskaper, sier Stenwig.

– Og som Mattilsynet selv melder, listen indikerer heller ikke hvilke konklusjoner Mattilsynet vil komme til å trekke i spørsmålet om det skal fattes vedtak om tiltak eller hvilke tiltak som eventuelt er aktuelle på de enkelte lokaliteter som selskapene har ansvaret for.