Inge Berg og Nordlaks er blitt den største industrielle eier i selskapet Atlantic Sapphire i Florida. Det er ikke tale om fysisk flytting av Nordlaks, men en strategisk forflytting av kompetanse og investering. I fjor sommer skaffet Nordlaks seg en liten aksjepost og et kikkehull i selskapet. Det ga åpenbart mersmak.
Etter mange års eksporterfaring til det store amerikanske markedet får nå Nordlaks med sin siste storinvestering være med på å utvikle sin erfaring og supplere den med en industriell satsning som skal resultere i kortreist tilbud av god atlantisk laks til kresne amerikanske konsumenter.
Hendelsen er oppsiktsvekkende fordi den også inkluderer andre svært interessante norske aksjonærer. Både Joh. Johanson og Petter Stordalen er med på den nye eiersiden i Atlantic Sapphire. Enda mer interessant er nyaksjonær tyske EW Group som eier norske Aqua Gen. Til sammen synes jeg at denne nye gruppen av norske investorer i havbruksindustrien i USA, er en hendelse som bør gjøre inntrykk i Norges næringspolitiske kretser.
Les også: Nå skal Atlantic Sapphire lære RAS-drift fra dette Nordlaks-anlegget
LO-sjef Peggy Hessen Følsvik vil nok sikkert kalle gründeren Inge Berg for en laksebaron som «skal taes!» Han klassifiseres som «riking» som har tatt for seg av fellesskapets verdier og som nå må støtte velferdsstaten med mer skatt f.eks. med å forlange 40% grunnrente. Lynnedslaget av en ublu skatteinnkreving vil i et selskap som Nordlaks skattebelaste selskapet med over 85 prosent (sic!).
Er det merkelig at investeringsprosjekt for en havfarm nr. 2 og andre store investeringsplaner i Vesterålen skrotes? Florida, USA tar over.
De pågående reaksjonene i bransjen i vinter er forståelige. Siden 1991, da jeg startet med Hydro Seafood, har jeg underveis observert mange regjeringer og fiskeriministere. Dagens regjering opplever jeg som en av de svakeste og mest uproffe i sin kontakt med havbruksindustrien. Det må oppleves som et stort tankekors, både i Regjering og LO, at politikken utløser et «kystbrøl», og at partifeller hopper opp på diskusjonsbordet og taler kongene og dronningene midt imot.
Inge Berg og Nordlaks vil nok greie seg. Men som insider i Nordlaks i 13 år som styreformann og med nærkontakt med Nordlaks-kulturen og pågangsmotet i eierskapet, er flyttingen til Florida en trist historie for Lakse-Norge. Jeg vil ikke bli forbauset om vi kommer til å oppleve flere flyttinger. Ikke til Sveits nei, men til land som med åpne armer ønsker norsk havbruks industrikompetanse velkommen. Mange land er attraktive for å drive biologisk matproduksjon på en bærekraftig måte. Parhestene Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har konstruert en feil ramme for at havbruksindustri og bruk av felles verdifulle ressurser skal tjene et land som er fullt av «vanlige folk».