– I mine øyne er det ingen tvil om at dette virker. Det er mer et spørsmål om hvor bra dette skal bli

Nyheter
0

Utsiktene til Salmon Evolution er rosenrøde. Det mener i hvertfall mannen som styrer pengekassen i selskapet. 

Han slår an tonen med en gang.

– Jeg tror landbasert oppdrett har en mulighet til å bli et industrieventyr i dette landet, sier Trond Vadset Veibust.

Han kom fra møbelbransjen, med flere lederstillinger i Ekornes. I 2023 ble han ansatt som finansdirektør i oppdrettsselskapet Salmon Evolution.

– Selskapet ble stiftet i 2017. Vi har bred forankring i akvakulturbransjen og har eiere som har mye kunnskap derfra, fortsetter han.

Kontroll
Salmon Evolution er, i motsetning til mange andre aktører i dette segmentet, ikke en rendyrket RAS-produsent.

– Vi har en hybrid gjennomstrømningsteknologi. Enkelt forklart: reint sjøvann inn, reint sjøvann ut, med kontroll på det som skjer på midten.

Illustrasjonsbilde: Salmon Evolution sitt anlegg på Indre Harøy. Foto: Salmon Evolution

– Vi valgte å begynne i Norge, i lakseoppdrettens vugge, med de fordeler det har med kompetanse og en verdensledende leverandørindustri. Jeg tror en skal leite lenge etter en bedre lokalitet enn Indre Harøy. Det er brådjupt, infrastruktur som er bra utbygd, vannrespipenten er god, vi har et slakteri rett over fjorden og en kommune som heier på oss, sier han offensivt under årets Aqkva-konferanse i Bergen.

Bygger ut
I 2024 slaktet Salmon Evolution 4.891 tonn laks. I høst begynte arbeidet på andre byggetrinn, som skal løfte produksjonskapasiteten til 18.000 tonn per år.

Les også: Nå kommer det store bykset i landbasert lakseoppdrett

Foto: Salmon Evolution

– På Indre Harøy har vi en vekstkapasitet på 36.000 tonn. Vi har kommet til vår 17. batch. Dette er på ingen måte enkelt, men overordnet har vi levert veldig sterke resultater. Vi har bransjeledende resulater på tilvekst, superiorandel og overlevelsesrater. I mine øyne er det ingen tvil om at dette virker. Det er mer et spørsmål om hvor bra dette skal bli, sier Trond Vadset Veibust.

– Hver eneste dag samler vi 40 millioner datapunkter for å lære oss til å bli bedre. Jeg kommer fra finans, og rentes rente-effekten er veldig stor. Den læringen kan vi implementere. Etter hvert skaper dette et bedre og bedre produksjonsmiljø. Tenk litt da, på hvilke resultater vi får når i vi lærer og lærer, og tenk på hvilken effekt det kan ha på kontantstrømmen vår.

Best prisoppnåelse
– Vi er ydmyke for at vi har mye å lære. Men resultatene sier at vi er kommet ganske langt på relativt kort tid. Jeg tror vi i 2024 var den oppdretteren i landet som hadde best prisoppnåelse på fisken vår. Tygg litt å den. En liten oppstartsbedrift på Indre Harøy.

– Man må ha lave driftskostnader og lav risiko. Og der tror jeg vår driftsmodell med hybrid treffer en operasjonell sweet spot. Vi har kontroll på agens, en brannmur mot omgivelsene. Her ute «mellom bakkar og berg ut med havet» har vi mye av det som skal til for å lykkes, mener Trond Vadset Veibust.

Trond Vadset Veibust, CFO i Salmon Evolution. Foto: Trine Forsland

Samtidig understreker han:

– Landbasert er ingen trussel mot norsk oppdrett i sjø. Det er ingen trussel, det er en mulighet. Det er et supplement til oppdrettsnæringen. Og det vil kunne gjøre norsk oppdrettsnæring enda mer konkurransedyktig enn den er idag. Og så er det vekst. Veksten i Norge har jo stagnert grunnet hensynet til omgivelsene.

Samfunnsøkonomi
Sunnmøringen fremhever Salmon Evolution som et eksempel bærekraftig matproduksjon – også i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

– 36.000 tonn. Åtte milliarder kroner i investeringer. Kiosken på Bud har aldri hatt det bedre. Vi skaper mange arbeidsplasser på Indre Harøy. Vi har 40 prosent andel kvinnelige ansatte. Snittalderen er 32 år. Folk flytter hjem til Indre Harøy. For et eventyr av denne skala har folk lyst til å være med på, forteller han.

– 2.000 måltider per år per kvadratmeter. Med et minimum av impact på våre omgivelser. Per Q3 2024 hadde vi en produksjonskostnad på 66 kroner. Og så er spørsmålet om folk vil betale mer for fisken når den er produsert i et lukket anlegg på land. Jeg tror det.