Atlantic Sapphire vil bli kostnadsleder for laks i USA-markedet.
– Vi produserer fisk lokalt i Danmark og Florida, men i realiteten transformerer vi måten man produserer protein globalt. Vi kaller det Bluehouse Technology.
Intet mindre.
Ordene tilhører Johan Andreassen, gründer og konsernsjef i Atlantic Sapphire.
Så langt har selskapet utelukkende produsert laks på land i Danmark. Det har ikke vært en gullgruve.
– Vi har gjort mange feil og lært mye. Og vi sier vi vil ikke gjøre den samme feilen to ganger, forsikrer han.
90.000 tonn
Hovedfokuset er det gigantiske anlegget som nå føres opp utenfor Miami. Dette har en produksjonskapasitet på 90.000 tonn fordelt over tre byggefaser.
– Omtrent 98 prosent av oppdrettslaksen som konsumeres i USA er importert. Markedspotensialet er enormt. Vi deler Alf-Helge Aarskog og Mowis syn om at USAs laksekonsum kan dobles, sier Andreassen.
– For å fly laks brenner du fem kilo CO2, og du reduserer også shelf life, Dette problemet har vi løsninger for.
Først og fremst er selskapet helintegert.
– I Florida har vi alt under ett tak. Vi kan slakte fisken på mandag og ha den i New York på tirsdag – med lastebil. Eller i California på onsdag, legger han til.
Anleggets blod
– Vannet er det viktigste. Vannet er anleggets blod. Både for inntaksvann og for å bli kvitt avfallet.
– Det er nesten for godt til å være sant. I Florida har en jordlag som ser nesten ut som en sandwich. Forskjellige lag med vann skilt av stein og leire. Så når du borer ned i grunnen vil du finne både ferskvann og brakkvann. Vannet er 10.000 år gammelt og fritt for patogener. Det er et enormt naturlig sandfilter – til gratis bruk.
– Vi bygger første trinn nå, på 10.000 tonn. Neste trinn er 20.000 tonn, og så følger 60.000 tonn. Det reduserer også risikoen, sier han, før han legger til: – Det er et enormt bygg. Det er vanskelig å ta innover seg hvor stort dette er. 35.000 kvadratmeter. Og dette er bare første fase. Vi skal gjøre dette ti ganger større.
Kostnadsleder
– Norsk laks koster 53-54 kroner å levere til USA. Vi tror vi kan levere fisk til 36 kroner kiloet. Så vi forventer å bli kostnadsleder her, sier Andreassen.
I anlegget i Danmark svømmer det i dag omlag en million fisk. Den har en gjennomsnittsvekt på litt under ett kilo.
Den første fisken er også på plass i Florida.
– As we speak, har vi 1,15 millioner yngel svømmende i Florida. Jeg har personlig aldri sett klarere vann. Vi kaller det Bahamas-vann. Vi vil seinere i år, til sommeren, overføre postsmolt til saltvann. Vi forventer å ha anslagsvis 1.000 tonn biomasse i tankene mot slutten av året.