Det koster stadig mer å holde den i sjakk, men lakseoppdretterne blir ikke kvitt parasitten.
Tolerant
– Problemet er at lakselusen blir mer og mer tolerant mot alt vi hiver på den. De er i ferd med å utvikle seg til superbugs nå, sier professor Tor Einar Horsberg, under en lakselus-workshop i Bergen tirsdag.
Les også: Ser luseregning over fem milliarder kroner i 2016
– Normalsituasjonen idag er at en har lus som resistente mot ett lusemiddel, noen som er resistente mot flere midler og noen som er resistente mot bortimot alle midler, legger han til.
Horsberg viser imidlertid at det ikke er sett noen resistens mot kitinsyntesehemmere, 50 prosent har nedsatt følsomhet mot hydrogenperoksid og enda mer mot pyretroider.
Storsalen på Radisson Blue på Bryggen er smekkfull med gjester fra en lang rekke land. Lakselus er et milliardproblem og den viktigste årsaken til at norsk oppdrettsnæring ikke tillates å vokse.
Lusetelling
Lakseforsker Geir Lasse Taranger jobber ved Havforskningsinstituttet overvåkningsprosjekt for lakselus.
– Vi gjør hvert år en risikovurdering av lakseoppdrett, den neste kommer om et par uker. Denne tar med seg flere aspekter ved lakseoppdrett, inkludert dyrevelferd.
Det nasjonale overvåkningsprogrammet viser økt lusetetthet i enkeltregioner. Lusetellingen skjer ved feller, nøter og trål. Tråling etter postsmolt skjer i Hardangerfjorden.
Høye påslag
Taranger viser frem spektakulære grafiske modelleringer av lusens populasjon og ferd langs norskekysten. Lakselusmodellering, basert på rapporter fra oppdretterne, drives sammen med NINA, og dekker 11 lokaliteter.
– I Hardanger viste denne høye påslag av lakselus, særlig i indre deler av fjorden og det korresponderte med lusepåslag i merdene, sier han.
– Vi bruker sjøørret som en proxy for laksen, og resultatene for sjøørreten er verre enn for laksen, legger Taranger til.