Ser luseregning over fem milliarder kroner i 2016

Nyheter
1501

En studie gjort av Kontali Analyse og Nofima viser at produksjonskostnadene til lakseoppdrett har økt betydelig de siste årene. Særlig posten «øvrige kostnader», som i vesentlig grad er drevet av lusekamp. Dette innebærer både kostnader til lusetelling og lusebehandling, samt økonomiske tap fra dødelighet.

Foruten selve lusebehandlingen øker kostnader knyttet til fôr og lønn. Kontali estimerer nå produksjonskostnader på 24-24,50 kroner per kilo for levende laks ved not.

Dødelighet
– Bare å avluse en stor lokalitet kan koste mellom tre og fire millioner kroner, sier Audun Iversen, forsker i Nofima, under en workshop for lakselus i regi av North Atlantic Seafood Forum i Bergen tirsdag.

Avhengig hvilket lusemiddel en bruker, kan det være en omfattende prosess.

– Når en bringer hydrogenperoksid til en lokalitet, bringer en 25 tonn hydrogenperoksid til lokaliteten, påpeker Iversen.

En vesentlig del av kostnadssiden er de økonomiske tapene fra dødelighet. Mandag kunne iLaks fortelle om SalMar som tapte omlag 130.000 fisk fra akutt dødelighet i forbindelse med avlusning.

– I 2015 så vi lusekostnader mellom tre og fem millioner kroner. I 2016 blir vi ikke overrasket om vi ser kostnader som overstiger fem milliarder kroner, sier Iversen.

Løsninger
Gordon Ritchie, konserndirektør for R&D and Technical i Marine Harvest, sitter med en betydelig andel av denne regningen.

Gordon Ritchie, konserndirektør i Marine Harvest. Foto: Trine Forsland

– Jeg skulle gjerne pekt på utfordringer, men jeg er mer opptatt av løsninger, sier han.

Marine Harvest er tydelige på hva de mener er oppskriften på å lykkes i kampen mot lakselus.

– Vi må være arbeidsomme og motiverte. Vi må dele informasjon og stole på hverandre, mener Ritchie.

Skotten velger å sitere Henry Ford for å understreke sitt poeng: «Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success».

Gode naboer
– Ukentlig telling i alle merder og målrettet bruk av rensefisk, sier han, og benytter anledningen til å vise til selskapets vellykkede satsing i Vest-Agder, hvor en ikke har brukt kjemiske lusemidler siden 2010. – Det er mulig, legger han til.

– Søk ikke-medikamentelle midler – som et førstevalg, sier Ritchie, og nevner lusespyling, Thermolicer og laser. – Sist men ikke minst: Godt samarbeid og gode naboer.