Høytrykk på nedsenkbar drift og vannfôring

Nyheter
0

Smir merker stigende etterspørsel etter dyp drift.

Det er tjukt av folk på messearealet. Det er andre gang HavExpo arrangeres på Straume på Sotra. Smir-sjef Øyvind Nymark er storfornøyd med messen så langt.

– Mye viktige folk er innom. Nå er det veldig i vinden for oss dette med nedsenkbar drift og vannfôringssystem. Det er jo det vi føler er er mest interessant, og vi har mest ettterspørsel for. Og det er jo det som mye av hverdagen handler om, sier Nymark til iLaks.

30 meter
Dypdrift eller nedsenkbare merder og undervannsfôring har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Flere oppdrettere satser hardt på det, ikke minst SinkabergHansen og Lerøy. Ideen er å plassere laksen under lusebeltet.

Ved å senke laksen 30 meter under vannoverflaten, har SinkabergHansen oppnådd en betydelig reduksjon i lusenivåene. Metoden, kjent som dyp drift, har også ført til mindre stress for fisken og bedre dyrevelferd. I forrige uke kunngjorde SinkaBergHansen at selskapet vil la all sjøsatt fisk stå skjermet i løpet av neste år.

Lerøy, på sin side vil la en tredjedel av laksen gå skjermet innen utgangen av 2024.

Vannfôring – at maten føres med vann og ikke trykkluft til fisken – er et av flere utviklingssteg som følge av dyp drift. Foto: Tom Lysø/SinkabergHansen

Strategi
– Det er flere selskaper som har strategi på dette her, de skal skjerme fisken. Vi har løsning og teknologi rundt dette der oppdretterne kan bruke sine eksisterende merder. Vi kan bygge de om, «retrofitte» de, og vi kan også gjøre operasjoner på sjø. Vi kan ta hele integrasjonen selv, i og med at plassert oss strategisk. Vi har gått til oppkjøp av KB-gruppen, og har dykkertjenester. De har gode erfaringer med neddykkede operasjoner, sier Nymark videre.

– Det føler jeg gir et ganske stort fortrinn. Inn i dette har vi mange forskjellige småprodukter som vi selger, både på filter og fiskepumpe og slike ting, sier han før han haster videre i et møte med kunder på bakrommet på Smirs stand.