Hofseth går hardt ut mot offshore-oppdrett: – Det vil være slutten på norsk oppdrettsnæring slik vi kjenner den

Nyheter
0

Seriegründer Roger Hofseth mener oppdrett i åpent hav vil undergrave Norges konkurransefortrinn som havbruksnasjon. 

Hofseth går, i et leserbrev i Nationen, hardt ut mot offshore-oppdrett, og krtikken har utilslørt adresse til SalMar.

«Nå ønsker noen å flytte oppdrettsmerdene langt til havs. Det vil være slutten på norsk oppdrettsnæring slik vi kjenner den. Ikke bare vil havbaserte oppdrettsanlegg flytte næringen bort fra kystsamfunnene, de vil også undergrave Norges konkurransefortrinn som havbruksnasjon. Når rent, friskt og kaldt fjordvann ikke lenger er nødvendig for å drive havbruk, kan fiskeoppdrett i teorien foregå hvor som helst på de 70 prosentene av jordoverflaten som er dekket av hav,» skriver Hofseth.

Profitteldorado
«De havgående merdene er dyre megakonstruksjoner. For eksempel rommer den havgående merden «Ocean Farm 1» halvannen million laks, og har en prislapp på rundt 690 millioner kroner. Den planlagte havmerden «Smart Fish Farm» er enda større, og vil koste over 2,3 milliarder kroner. Det er urealistisk at små- og mellomstore oppdrettere kan investere i slike. Dermed står vi i fare for å åpne et profitteldorado på åpent hav for de største aktørene, men samtidig legge norskekysten brakk,» skriver han videre.

Smart Fish Farm. ILLUSTRASJON: SalMar

Les også: Røkke satser på laks sammen med Witzøe: – Jeg hadde ikke troa på det

Hofseth har løsningen klar. Han vil at myndighetene skal legge til rette for at næringen kan satse på lukkede flytemerder i norske fjorder.

Dobbelt så mange
«Det vil løse problemene med lakselus og rømninger, og i tillegg kan slam og avfall bli til biodrivstoff og gjødsel. Prislappen er dessuten betydelig lavere, fordi en lukket flytemerd koster mellom 100 og 150 millioner kroner.»

Hofseth har også tidligere tatt til orde for lukkede anlegg via leserbrev. Sist, i begynnelsen av august, sto et leserinnlegg på trykk i Sunnmørsposten, hvor Hofseth foreslo at oppdrettere bør kunne erstatte stående konsesjoner i åpne merder med dobbelt så mange konsesjoner i lukkede merder.

«Da vil det fort bli mer lønnsomt å investere i lukket og miljøvennlig oppdrettsteknologi,» mente han.