Storfisk behandles for tøft under lusebehandling, ifølge Havforskningsinstituttet (HI).
Det er en av konklusjonene når HI i dag offentliggjør sin årlige risikorapport for norsk fiskeoppdrett, skriver Bergens Tidende. Den har både gode og dårlige nyheter.
Færre små fisk dør ved utsett i sjøen, fordi fisken er større og tåler overgangen fra ferskvann til sjøvann bedre.
Ifølge rapporten er en dårlig nyhet at fiskevelferden svekkes betydelig etterhvert som fisken vokser i sjøen, og dødeligheten øker dramatisk jo større den blir. Fisken utsettes for tøffere behandling i forbindelse med lusebehandling. Termiske avlusingsmetoder er ifølge rapporten den behandlingsmetoden som fører til høyest dødelighet.
- Det er enorme krefter i sving når stor laks fraktes gjennom systemene. Det er åpenbart at stor fisk er mer utsatt for skader i forbindelse med pumpingen og selve transporten gjennom systemet, sier forsker Lars Helge Stien, som understreker at fisken behandles for tøft.
- Les også: I dag er Fiskehelserapporten klar: Laveste lusenivå på mange år, men fortsatt høy dødelighet
HI sier de registrerer at det er store variasjoner fylkesvis, men også internt mellom de 19 selskapene instituttet har analysert. Svinnet i Hordaland er på 22,5 prosent, mens i Nordland er det kun seks prosent.
- Dette viser at det er mulig å forbedre velferden til oppdrettsfisken betydelig hvis beste praksis tas i bruk av alle. Mange produksjoner går også svært bra og har minimal dødelighet, noe som viser at det er mulig å produsere laks uten å ha høyt svinn, sier Stien.