Himmelferden i BEWI: Bekken-familien sitter på verdier på 6,8 milliarder kroner

Nyheter
0

Lønnsomt samarbeid med Witzøe.

De er nok fortsatt mest kjent for sine isoporkasser, den foretrukne formen for fiskeemballasje. I en periode der stikkord for børssuksess heter app’er, nettverkseffekter, disrupsjon og høyteknologi er det nok mange som har latt seg forbause av at sjømatsektorens ubestridte investorvinner har slått seg opp på fiskekasser.

Aksjekursen til BEWI har blitt nær fire-doblet siden selskapet gikk på børs i august 2020. Børsverdien er nå 12,1 milliarder kroner.

Ingen har tjent mer på himmelferden enn Bekken-familien. Gjennom Bekken Invest kontrollerer familien 56,4 prosent av BEWI. Disse aksjene er i dag verdt 6,8 milliarder kroner.

Vekst
Charlotte Knudsen, talsperson for Bekken-familien, sier til iLaks at de ikke ønsker å kommentere på utviklingen i deres aksjonærverdier.

Kilde: Infront

Svenn Bekken startet BEWI i 1979, sammen med sin bror Geir og svogeren Gustav Witzøe. Sistnevnte skulle 12 år seinere stifte SalMar, som naturligvis ble en sentral kunde for BEWI. Witzøe sitter, via investeringsselskapet Kverva, på 9,75 prosent av BEWI. Aksjeposten er verdt 1,2 milliarder kroner.

Les også: Slik startet Bekken og Witzøe emballasjekjempen BEWI

BEWI Hammarvik. Foto: KMC

Det er tre meglerhus, nærmere bestmt Nordea, Sparebank 1 Markets og Pareto, som har dekning på BEWI. To av dem har kjøpsanbefalinger og en har en nøytral anbefaling. Ingen av dem har kursmål over siste omsatte børskurs, gjennomsnittlig kursmål er 70,24 kroner.

BEWI-aksjen handles til 78,80 kroner onsdag.

Duo
Hvis en går BEWI-tallene nærmere i sømmene, vil en se at selskapet har fremvist en forbløffende sterk salgsvekst, nyter høy lønnsomhet, men sliter med tynn likviditet og kan ikke defineres som en spesielt billig aksje – verken i absolutte termer eller relativt til sammenlignbare selskaper.

Kilde: Infront

Ifølge Infront handles BEWI-aksjen på P/E (price/earnings – red. anm.) 25 på inneværende års inntjening. Det er nær to og en halv ganger dyrere enn selskapets peer group av sammenlignbare selskaper.

Men Bekken og Witzøe nøyer seg ikke med investorsamarbeid i BEWI.

Duoen har også aksjer i det børsnoterte eiendomsselskapet KMC Properties. EBE Eiendom, eid av Bekken Invest, og Kverva er de største eierne, med henholdsvis 41,3 prosent og 29,4 prosent av aksjene.

Les også: Bekken og Witzøe står bak eiendomselskapet som vil bygge lakseslakteri i Florø

KMC Properties har spesialisert seg på å eie forretningseiendommer, særlig knyttet til fiskeri og havbruk. BEWI og Kverva-eide Insula er naturlignok på kundelisten, men det er også aktører som Botngaard, Tobø Fisk, Båtsfjordbruket, Grøntvedt Pelagic og Amanda Seafood.

Forretningsmodellen, hvor en skiller mellom driftselskap og et eiendomselskap, er svært utbredt, ikke minst i varehandel, restaurant og hotell.

Verdiene yngler også i KMC Properties. Trondheimselskapet har en børsverdi på 3,1 milliarder kroner.

BEWi. FOTO: Emili Knutson