Hima Seafood planlegger monsteranlegg i USA

Nyheter
0

Ørretoppdretteren har sikret seg en stor tomt i North Carolina.

Denne uken ble det kjent at Hima Seafood mottok de første rognkornene til sitt nye RAS-anlegg på Rjukan, fra stamfiskanlegget til Osland i Høyanger. Det amerikanske magasinet Forbes dekket begivenheten.

Administrerende direktør Sten Falkum fortalte til magasinet at ørretprodusenten nå jobber med å bygge et nytt anleggskompleks i North Carolina i USA. Ifølge Falkum har selskapet sikret seg de eiermessige rettighetene til en tomt ved den amerikanske østkysten. Selv om han ikke ønsker å angi akkurat hvor tomten er lokalisert, bekrefter han at Hima Seafood har sikret seg en stor tomt over there.

– Ja, vi har sikret oss slik at vi har eiermessig kontroll over den tomten. Og der er planen at vi kan bygge 15 Hima-anlegg, i biomasse, sier Falkum til iLaks.

Produksjonskapasiteten (årlig slaktevolum) på Rjukan-anlegget vil være på 8.000 tonn ørret, når det er endelig ferdigstilt i 2025. Med en anslått stående biomasse på 5.000 tonn i Rjukan, vil 15 Hima-anlegg i North Carolina tilsvare en kapasitet på 75.000 tonn biomasse.

Prøvesteinen på Rjukan
Falkum forteller at de vil bruke Rjukan-anlegget som en pilot-arena før de går videre med USA-planene.

– Vi tenker egentlig at så fort oppdrettet på Rjukan er verifisert, så har vi en kapitalstrukturplan som ligger på en schedule, og som vi forhåpentligvis greier å close i 2026, og starte byggingen. Deretter kommer vi egentlig til å bygge løpende hele veien, sier Hima-direktøren.

Ifølge Forbes-artikkelen koster Rjukan-anlegget på 250 millioner US dollar. Med dagens valutakurs tilsier det godt og vel 2,5 milliarder norske kroner. Hima Seafood planlegger ikke å binde seg mer opp finansielt på nåværende tidspunkt. Utbyggingen i USA skal realiseres gjennom et opsjonsprogram, som kan bygges etappevis med stand alone-bygg. Foreløpig har ikke selskapet hentet inn penger til byggingen.

– Vi har en veldig god investorgruppering, og er dekket på en passende størrelse i det investeringsprogrammet som vi skal gjøre. Men vi kan like så godt vente på den valideringen (fra Rjukan), kommenterer han.

Fra klekking av den første rognen til fisken er klar for slakt, vil det ta 14 til 16 måneder på Rjukan. Det kan dermed ta minst halvannet år før de har alle svarene.

Sten Falkum. FOTO: Hima Seafood

Verdens største ørretmarked
Hima-sjefen ser med optimisme på det de planlegger å bygge opp i USA. Han er ikke bekymret for det som har kommet frem i nyhetsbildet det siste året om utfordringer med landbasert oppdrett.

– USA er jo verdens største ørretmarked. De kjøper det meste av ørreten fra Chile, og kanskje ikke på den kvaliteten som vi har som mål å levere. Så vi tror på en veldig kraftig ekspansjon, sier Falkum.

Han legger til:

– Vi tror at dette er fremtiden. Og for USA er det ikke så mange anlegg man skal ha opp før man er selvforsynte med laks og ørret. Så vi har veldig tro på å gjøre et skikkelig bidrag der.

Zero discharge
Falkum forklarer at selskapet legger opp til full sirkularitet.

– Vi har fokusert på ferskvann og RAS, og ser at det har enorme fordeler i forhold til gjenbruk av gjødselspartiklene. Det blir jo et premium gjødsel, som har en veldig høy verdi, både økonomisk og i forhold til bærekraftsforutsetningene fremover. Målet vårt er at vi ikke skal forurense noe til naturen via avløp eller på annen måte. Så vi avsetter næringsstoffene med nabobedrifter i et system, slik at vi kommer veldig nært, eller helt opp til zero discharge. Altså null utslipp av vann, sier Falkum.

Selskapet opererer med to produktgrupper, både ørret og gjødsel. Begge skal kunne gi klingende mynt i kassen.

– Når landbruket må gå over til mer organisk gjødsel, blir det veldig stort press på det. Det blir et veldig viktig biprodukt, tror han.

Trenger et halvt år til
Bakgrunnen for at de ikke ønsker å si noe om hvor i North Carolina de har kjøpt tomt, fordi de ikke har lansert planene for lokalbefolkningen ennå. For tiden har de mange involvert i prosjektet.

– Vi ønsker ikke å identifisere akkurat hvor enda, før vi lanserer det lokalt. Og det har vi ikke gjort. Men vi har rundt 30 stykker som jobber på prosjektet i USA nå, sier Falkum.

Den administrerende direktøren forteller at de har jobbet et års tid med prosjektet. Det er mye tillatelser og dokumentasjon som skal på plass før de kan starte.

– Det er et veldig komplisert permitting og tillatelsesregime, og vi jobber med disse prosessene nå. Vi har gjort det et år og kan sikkert komme til å fortsette et halvt år til, utdyper han.

North Carolina, USA. Skjermdump: Google Maps