Hima Seafoods nye anlegg har fått sin første leveranse av ørretrogn fra Osland

Nyheter
0

Leveransen fant sted fredag.

Like før helgen ble ringt inn, kunne den ferske ørretprodusenten fortelle om rognmottaket.

«I dag, 5. januar, markerer en betydelig milepæl for alle oss som er engasjert i prosjektet. Den første sendingen med 420.000 rognkorn fra Osland til Hima Seafood på Rjukan har akkurat kommet», skriver Hima Seafood på Linkedin.

Det nyoppførte anlegget, i tungtvannsbygden Rjukan, er på 30.000 kvadratmeter.

«Denne monumentale dagen vil for alltid være markert i havbrukshistorien, da Hima Rjukan nå har oppnådd den første av mange milepæler i å produsere bærekraftig sjømat. Vi feirer i kveld sammen med våre samarbeidspartnere Total Betong AS og Eyvi», skriver Hima Seafood videre.

Rognleveransen, fra stamfiskanlegget til Osland i Høyanger, var på 420.000 rognkorn. Det amerikanske magasinet Forbes dekket leveransen, og skriver at anlegget har kostet 250 millioner dollar. Produksjonskapasiteten er 8.000 tonn ørret årlig, eller grovt sett 5-6 ordinære matfiskkonsesjoner i sjø.

Ifølge Forbes planlegger Hima å selge sin «premium sashimi grade ørret» til restauranter i Norge og Europa, herunder særlig Tyskland, Italia og Frankrike.

Selskapet jobber allerede med å bygge et nytt anlegg i North Carolina. Flere anlegg forventes å bli bygget i USA nær bekker der de kan ha høyere kapasitet enn oppdrettsanlegget på Rjukan: – Investorene bak disse prosjektene venter bare på suksessen til anlegget i Norge, sier administrerende direktør Sten Falkum.

Fra klekking av rogn vil det ta 14 til 16 måneder før fisken er klar for slakt.