Kaia i Øksfjord har en unik historie.
I fjor gikk Royal Greenland sammen med Tromsø-firmaet Oldervik Fiskeindustri, og kjøpte anlegget ved kaia i Øksfjord. Et anlegg, på ei kai, med en historie helt utenom det vanlige i nordnorsk oppdrettshistorie.
iLaks tok turen til kaia, der hurtigruta legger til sent på kveld, på sin ferd mot Nordkapp. Denne ettermiddagen er det helt stille her. Ikke tegn til verken fisk eller folk. En avtale er gjort med Martin Czarncki.
En smørblid kar fra en liten by ikke langt fra den polske hovedstaden. Han tar imot og gir en omvisning i lokalene til Øksfjord Lakseindustri.
Her er det meste av utstyr på plass, og lokalene snart klare til å ta imot laks igjen. Det som gjenstår, er stort sett en skikkelig god rundvask.
Planene ble endret
I utgangspunktet skulle Olderviks produksjonsselskap også være med på lakselinja. Den planen ble endret. Greenland tar laksen alene, mens Oldervik hvitfisken. Sammen tar de ut synergieffekter, som tekniske tjenester, og personal-flow når det er behov for det. I løpet av august kan den første laksen havne i graderen i lokalene i Øksfjord.
– Når vi kommer opp i full drift, satser vi på å kunne produsere til å fylle mellom fem og ti biler i uka. I hovedsak vil lasten bestå av hele fileter, men litt frem i tid trolig også fryst, chain-pack, sier Bjørn Hansen, operation manager hos Royal Greenland i Norge.
Kjøper til riktig pris
I utgangspunktet skal linja primært tilfredsstille Royal Greenland sitt behov ute i markedet. Ansvaret for innkjøp hos Greenland, ligger i Danmark.
– De danske innkjøperne handler tilgjengelig laks, til riktig pris. Vi ser jo også fordelen med å handle lokalt, så vi er i dialog med selskapene i regionen. I Øksfjord ligger vi sentralt til, sier han.
– Vi er ikke dedikert noen bestemte. Det er jo slakteri både i Hammerfest (Cermaq), Alta (Grieg) og Jøkelfjord (Mowi) i regionen. Skulle det være behov henter vi også fra Nordland, sier Bjørn Hansen.
Polsk konkurs
Før Royal Greenland så muligheter i anlegget, ble det drevet virksomhet her av polske eierne via selskapet Arctic Trading. De etablerte seg i 2014 med Polarctic Seafood. Virksomheten varte frem til selskapet gikk konkurs i januar 2019. Da med en gjeld på 52 millioner kroner, blant annet til Grieg Seafood og Bremnes Seashore sitt salgsselskap, Ocean Quality.
Les mer her: Polarctic Seafood er konkurs
Det er derimot ikke den første konkursen her. Mye verre gikk det i 2003.
Tidlig på nitt-tallet skulle Loppa kommune satse nesten alle kort på ei næring i sterk vekst. Kommunen på finnmarkskysten, hadde flere eldre, uføre og arbeidsledige enn andre sammenlignbare kommuner.
Nitrist nordnorsk fortelling
Med ny kai, ville mye ordne seg, mente kommunen. Dermed stilte den med nesten hele beløpet, da det ble investert 20 millioner i ny kai. Da kom både fôrfabrikk, lakseslakteri og en kassefabrikk for Dåfjord-konsernet på plass. Historien om Dåfjord-konsernet ble en nitrist nordnorsk fortelling.
Kombinasjonen med en finansakrobat fra Hammerfest, og store lån til Dåfjord-konsernet, skulle vise seg å bli særdeles dårlig butikk.
Sankthansaften 2003, når sola stod som høyest på himmelen i Øksfjord, var det derimot beksvart i Dåfjord. De fem selskapene i Dåfjord-gruppen, eid av Roy Arne Pettersen, gikk over ende med en gjeld på over én milliard kroner.
Det ble gamle ærverdige Nordlandsbankens endelikt, lånene til skandaleselskapet Finance Credit, og Dåfjord-konsernet. DnB overtok banken og kravene.
Bostyrer forsøkte utover sommeren å få solgt boet, men måtte til slutt gi opp. Øksfjord ble hardt rammet.
Sola skinner litt igjen
I dag ser situasjonen betydelig lysere ut, med flere nye etableringer, og fortsatt er det drift i fôrfabrikken.
Les mer: Snart avdukes den helt spesielle luseskjørt-vaskeren i Loppa
Selv om planen er å starte opp med produksjon av laksefilet i august, har ikke Royal Greenland det travelt.
– Vi begynner i det små, ser hvordan vi kan utvikle dette fremover. Hele tiden jobber vi med å se muligheter til å forbedre konseptet. Nå skal vi få på plass de nødvendige sertifiseringer.
– Behovet vil være åtte til ti ansatte på denne lakselinja, ved full kapasitet og kontinuerlig drift. Det sistnevnte må det nesten være, for å få folk til å etablere seg, sier han.
– Ting begynner å falle på plass med nøkkelpersonell, men det vil være en kontinuerlig prosess det neste halve året. Vi skal ta inn riktig folk til riktig tid, avslutter Royal Greenlands mann i Norge, Bjørn Hansen.