Sløyeknivene går raskt. Sølvblank laks pakkes i isoporkasser merket med Atlantic Sapphire. Langsand Laks-aksjonær Bjørn-Vegard Løvik er på Danmarkstur. Det landbaserte oppdrettsanlegget i Hvide Sande, på den danske vestkysten, er drevet av hans yngre bror, Jon-Birger Løvik.
Han bekrefter overfor iLaks at Langsand Laks er i full gang med slakt, men henviser til Johan E. Andreassen for ytterligere kommentarer til saken.
Safir
Langsand Laks sikter på et slaktevolum på 1.000 tonn oppdrettslaks i 2016, opplyser Andreassen. Villa Organic-gründeren er styreformann og konsernsjef i Atlantic Sapphire som er hovedaksjonær i det danske oppdrettselskapet.
Langsand Laks har fått en trang fødsel, og har slitt tungt blant annet med vannkvaliteten ved anlegget i Hvide Sande, men er nå for alvor kommet i gang med slaktingen.
– Vi slaktet svært lite i fjor, siden vi begynte først i desember, sier Andreassen.
Best choice
iLaks kunne forrige uke fortelle historien om helgelendingene Kvarøy Fiskeoppdrett og Selsøyvik Havbruk som sammen har fått en ny kontrakt med den amerikanske supermarkedkjempen Whole Foods. Whole Foods tilbyr nå den mest miljøvennlige oppdrettslaks noensinne i sin nesten 36 år lange historie. Fisken, som selges over hele USA, er den første norske oppdrettslaks som oppnår gult “Godt alternativ” rating fra Monterey Bay Aquariums anerkjente Seafood Watch program.
Les også: Fikk napp hos Whole Foods
Monterey Bay Aquarium, som finansieres av miljøstiftelsen David & Lucille Packard Foundation, foretrekker imidlertid lukkede oppdrettsanlegg, gjerne med resirkuleringsteknologi (RAS), og gir disse topp score.
– Det er selve metoden RAS-oppdrett som er “best choice”, der Atlantic Sapphire, Kuterra og Freshwater Institute er case studies, forklarer Andreassen videre.
Vokser
Landbaserte RAS-oppdrettsanlegg har fått mye medieoppmerksomhet de siste årene, og begynner nå etterhvert å få opp slaktevolumene.
– Jeg vil tro at det i 2016 vil bli slaktet cirka 3.000 tons av atlantisk laks fra RAS-oppdrett totalt sett, anslår Andreassen.