– Da er det offisielt. Kvarøy Fiskeoppdrett og Selsøyvik Havbruk har fått ny rangering, skriver daglig leder Alf-Gøran Knutsen på sin Facebook-konto torsdag ettermiddag.
Den amerikanske supermarkedkjempen Whole Foods kunngjør nå at det nå selger den mest miljøvennlige oppdrettslaks noensinne i sin nesten 36 år lange historie. Fisken, som nå tilbys over hele USA, er den første norske-oppdrettslaks for å oppnå gult «Godt alternativ» rating fra Monterey Bay Aquariums anerkjente Seafood Watch program.
Laks det mest populære produktet i fiskedisken til Whole Foods, opplyser nettjenesten Yahoo.
Netto produsent av protein
Den nye laksen til Whole Foods – hentet fra de norske oppdrettsanleggene Kvarøy Fiskeoppdrett og Selsøyvik Havbruk på Helgeland – krever mindre enn ett kilo fôr for å skape kilo fisk, noe som gjør den mer miljøvennlig. En talsperson hos Whole Foods sier det er første gang noe slikt har aldri blitt oppnådd i lakseoppdrett.
– Det er den hellige gral fordi du ikke bruker mer protein for å lage protein, sier Steven Damato, grunnlegger av Blue Circle Foods, som har jobbet med Whole Foods, Kvarøy og Selsøyvik for å bringe fisken til markedet.
– Du blir en netto proteinprodusent, sier han.
Avskjær
Oppdrettslaksen som blir solgt til Whole Foods er produsert med et fôr som heter In the Blue, utviklet av Whole Foods, Blue Circle Foods, og BioMar. I motsetning til andre fôr, som er laget med hel fisk, er 50 prosent av In the Blue laget med fiskeavskjær.
– Vi ønsker å redusere antall fisk vi tar opp av havet, forklarer Damato. – Jo mer vi kan redusere det, jo sunnere er det for havet.