Her skal fisken svømme under lakselusen

Nyheter
865

Åtte ulike konsepter har så langt søkt om regjeringens nye utviklingskonsesjoner.

Blant dem er Akva Group, i samarbeid med Sinkaberg-Hansen og Egersund Net. De søker gjennom et felles selskap kalt Atlantis Subsea Farming. Som navnet tilsier, er tanken at fisken skal flyttes ned i dypere vann.

– Konseptet er å kunne senke anlegget, og drive det i nedsenket tilstand. Det vil si at man unngår fysiske og miljømessige overflatepåvirkninger, sier konsernsjef Trond Williksen i Akva Group til Sysla.

Fakta

Utviklingskonsesjoner
  • Målet er å stimulere til ny innovasjon mot oppdrettsnæringens utfordringer, som lus, sykdom og rømming.
  • Utviklingskonsesjonene gis gratis med en varighet på inntil 15 år, i motsetning til vanlige konsesjoner, som koster flere titalls millioner kroner.

Kan flyttes offshore

Et anlegg dypt under vann vil i mindre grad være eksponert for bølger og vind. Det skal også gi mindre risiko for lakselus, siden den stort sett holder seg i de øvre delene av vannmassene.

– Det vil ikke hindre lakselus helt, men kan bedre situasjonen, sier Williksen.

Oppdrettsanlegg langt under vann skal i tillegg kunne gi rom for å flytte produksjonen ut i mer eksponerte områder, også offshore.

Venter på svar

Akva Group leverer fra før nedsenkbare merder i andre deler av verden. Men de er først og fremst laget for å kunne senkes ned når været blir for ille.

– Vi prøver å ta det videre, gjennom å utvikle et robust, gjennomprøvd konsept for å drive oppdrett av laks i nedsenket posisjon, sier Williksen.

Atlantis Subsea Farming har søkt om seks utviklingstillatelser.

– Vi jobber med prosjektet som om vi får tillatelse, sier Williksen.

Skal ikke bli for dyrt

Hvor dypt nede i sjøen merdene vil plasseres, er foreløpig ikke avklart.

– Det er en del av utviklingsprosjektet, sier Akva Group-sjefen.

Utviklingen har foregått i 1,5 år. Williksen vil ikke ut med investeringskostnadene, men målet er at konseptet ikke skal bli for kostbart.

Advarer

Akva Group-sjefen er nemlig opptatt av at kostnadene i oppdrettsnæringen ikke må bli for høye.

– Næringen har beveget seg over i en fase med stagnasjon, den får ikke vokse mer, sier han.

Med økte lakselusproblemer og sykdommer, har kostnadene ved å produsere laks økt de siste årene.

– Tiltakene som nå gjøres for å få på plass ting for å kunne vokse, må være presise. Hvis man velger å gå den veien andre industrier har gjort, så kan man befinne seg i en situasjon hvor man har etablert en kostnadsstruktur som ikke er bærekraftig, sier Williksen.

Ja til SalMar

SalMar har allerede fått positivt svar på sin søknad om utviklingskonsesjoner. Datterselskapet Ocean Farming har fått åtte konsesjoner med sin havmerd som er basert på offshore-teknologi.

Også en av de andre som søker om utviklingskonsesjon, Gigante, har et konsept med nedsenkbare merder.

Andre som venter på svar er blant annet Nordlaks med sine gigantiske oppdrettsskip, Måsøval med sin laksetank som skal avluse fisken og Marine Harvest sitt oppdrettsegg.

– Vi tar sikte på at de første søknadene som kom vil bli ferdigbehandlet i løpet av våren, sier rådgiver Mari Aksnes i Fiskeridirektoratet.