Gigante ruller ut nytt konsept

Nyheter
1117

I slutten av desember offentliggjorde Kjell Lorentsen og Gigante sin søknad om en 500 meter lang «supertankmerd» for nye utviklingskonsesjoner.

Les også: Vil bygge 500 meter lang laksemerd

Men Lorentsen nøyer seg ikke med én søknad om nye utviklingskonsesjoner. Forskningsmiljøet ved Gildeskål har nå utviklet et nytt konsept: Nedsenkbare merder for værharde og eksponerte lokaliteter.

Åpent hav
«Vår idé er å utvikle kostnadseffektive nedsenkbare fiskmerder egnet for åpent farvann og eksponerte kystområder. Med undervannsteknologi vil vårt SubFishCage system, som skal utvikles i prosjektet, kunne utnytte åpent farvann og værharde kystområder og unngå trusler i overflatesjiktet av vannet, inkludert krevende værforhold og høye bølger, isflak (i nordlige farvann) som kan forårsake skade på anlegget med konsekvenser som rømming og dermed fremmede arter og GMO. I tillegg vil neddykking gjøre det mulig å unngå de negative effektene av alge- og manetinvasjoner, siden dette forekommer i overflatevannlaget. Ved å gå offshore vil en også redusere risikoen for negative effekter av overgjødsling», heter det i søknaden som iLaks har fått innsyn i.

– Den vil i utgangspunktet være neddykket 95 prosent av tiden for å redusere faren for lusepåslag, sier Kjell Lorentsen til iLaks.

– Den teknologien utviklet vi i 2001-2005. Men det er først nå det er litt kjent at laks kan være neddykket i en uke uten at det får negative konseskvenser. Det er Havforskningsinstituttet som har jobbet med det.

Merdene vil senkes til 15 meters dyp, og da kommer de under lusebeltet, noe som er avgjørende for søknaden.

– Den vil være på fire MTB’er. Dette er noe vi kan tilpasse på eksisterende lokaliteter. Det er lett overførbar teknologi til eksisterende lokaliteter. Teknologien for å ta opp og senke merder med den spissposeløsningen som vi har, den behersker vi, påpeker han.

Ideen er utviklet ved forskningsstasjonen i Gildeskål i Nordland. Her sitter Gigante på eiersiden.

– EUs sjette rammeprogram finansierte forskningsprogrammet i 2001-2005 og 2006-2010. I programmet for 2006-2010 var det ikke laks, da var det torsk vi brukte, forteller Lorentsen.

Konsesjonsrunde
iLaks kunne tidligere idag presentere et annet utviklingskonsept, AKVA group, SinkabergHansen og Egersund Nets nye nedsenkbare merd. Fiskeridepartementets utviklingskonsesjoner gir nå en innovasjonsbølge for hele oppdrettsnæringen.

– Ja, det er jo det som er bra, sier Lorentsen ivrig.

Konseptet han og Gigante nå lanserer er skalérbart.

– Ja, men regelverket sier en skal ha nok volum for å få teste det ut, 3.120 MTB. Vi kjører en åpne linje med åpen informasjon så næringen får tilgang til denne her mulige løsningen.

– Hvor omfattende tror du denne prosessen med utviklingskonsesjoner vil bli?

– Jeg tror det kommer til å bli en streng vurdering av Fiskeridirektoratet. Dette er i ferd med å bli en konsesjonrunde.

– Hvor mange utviklingskonsesjoner tror du det vil bli gitt?

– Jeg gjetter på 60 tillatelser. Det er i tråd med signalene fra myndighetene – seks prosent over to år, sier han, og understreker at dette er en gjetning.

Illustrasjon: Gigante Marine

Forankring
Ifølge søknaden er de viktigste innovasjonene og utviklingsveier i prosjektet følgende:
* En patenterbart dypvanns forankringssystem med roterende hode. For vanndybde ned mot 1.000 meter med et roterende hode for fri rotasjon i 360 grader og en kråkefot forbindelse mellom det roterende hodet på forankringssystem og fiskemerden.
* Kontrollsystem for nedsenking av fiskemerd. En innovasjon består av kontrollsystem med en neddykking av fiskemerdsystemet på mindre enn ti minutter med kontroll av vann og luft som er integrert i flytering for
kontrollerte oppdrift.
* En patenterbart nettdesign av fiskemerdsystem. En nettdesign som sørges for at nett representerer «vegger» av fiskemerdsystemet opprettholder deres form og dermed volumet av fiskemerden under hurtig neddykking og høyhastighets vannstrømmer. Dette sikres ved at integrering av nettet til flytering representerer en viktig strukturell komponent i fiskemerdsystem og vektsystem som representerer den andre store strukturelle komponent for å opprettholde formen.