Her prøver de å bryte seg ut – for å få en fot innenfor hos oppdrettsselskapet

Nyheter
0

Denne uken arrangeres Salmon City i Bergen for fjerde gang. Omdømmet skal røskes opp i – og studenter skal settes på prøve.

Vinduene på bygget bak Jacob Sand Kruse (25) og Halvor Drønen (26) er dekket til med svarte søppelposer. De aner ikke hva som skjuler seg i rommet bak. Men det er to skjerpede, kampklare karer som snart skal hoppe inn et vindu fra bakgården.

– Jeg er glad i å konkurrere, og dette virket som en god mulighet med varierte utfordringer, som også er bransjerelevant, sier Kruse.

Økonomistudenten er en av åtte unge lovende som for tiden løper rundt i Bergen og løser oppgaver i regi av Salmon City. Kruse og Drønen, som studerer fiskeri- og havbruksvitenskap i Tromsø, konkurrerer midlertidig som et lag. De skal testes i alt fra hjernetrim og hurtighet til samarbeid, men kun én student vil stå igjen som vinner. I premiepotten ligger blant annet et internship hos Eide Fjordbruk.

– Bra for hele næringen
Studentene i “The Salmon Games” (muligens løst basert på “The Hunger Games”?) har allerede vært gjennom rebusløp der de har måttet velge mellom å svømme i iskald sjø, eller ta den saktere ruten med robåt for å løse oppgaven.

NHH-student Jacob Sand Kruse og Halvor Drønen, som studerer ved Universitetet i Tromsø, kjente ikke hverandre før de ble konkurrenter – og enn så lenge et lag – i årets utgave av The Salmon Games. Konkurransen arrangeres for andre gang av Salmon City, som har blitt en av landets viktigste møteplasser for studenter og sjømatnæringen. Foto: Tina Totland Jenssen

Overraskelsesmomentet er like stort for alle, sier Salmon City-grunnlegger Matias Baltazar Birkeland om ildprøvene de åtte studentene skal gjennom.

Da Salmon City kåret sjømatnæringens mest attraktive arbeidsgiver i fjor, stakk Lerøy av med tittelen for andre året på rad. Bak dem på topp ti-listen fulgte Mowi, SalMar, Havforskningsinstituttet, Grieg Seafood, Fiskeridirektoratet, Salmon Evolution, Andfjord Salmon, AKVA group – og Eide Fjordbruk.

Austevollingen Drønen, som helst vil tilbake til Vestlandet og jobbe med sjømat etter studiene i nord, forklarer hvorfor internshipet lokker:

– Jeg kjenner godt til næringen og har også kjennskap til Eide. De er blant toppen av interessante arbeidsgivere. Eide er innovative og investerer i fremtiden. At de er villige til å investere i alle slags nye teknologier er bra for hele næringen, mener han.

Les også: Eides månelanding: – Hvis vi kan få til dette i sjø – hvorfor skal vi gjøre det på land?

En bransje med slitt rykte
Under årets Salmon City er omdømmet hovedtema. Næringen jobber nå for å gjøre utsagnet “evig eies kun et dårlig rykte” til skamme – etter noen turbulente år som har bidratt til en solid omdømmeknekk.

Studentene har gjort seg opp noen tanker om hvordan omdømmet kan forbedres.

Jacob Sand Kruse forsøker å knekke en kode. På veggen henger blant annet et bilde av Sondre Eide i Eide Fjordbruk. Foto: Trygve Hals Butenschøn / Salmon City

Det er et stort tema. For å bygge opp omdømmet i næringen, tenker jeg at transparens og ærlig innsats for å bli bedre er nøkkelkomponenter. PR-arbeid alene er ikke nok. For det må jo oppleves genuint, sier Kruse.

Drønen sier seg enig, og legger til at det er viktig å vise åpenhet om hva man gjør for å forbedre seg, og hvilke teknologier man tar i bruk for å gjøre næringen bedre.

– Så må befolkningen også være mottakelige for å høre om det. Det er mye negativ innstilling til næringen, medgir han.

– Jeg tipper at omdømmet er et stadig tilbakevendende tema nettopp fordi det ikke har blitt tatt tilstrekkelig tak i. Nå samler vi alle gode havbrukskrefter for å snakke oss gjennom dette. Hva vil vi, hvor skal vi, og hvorfor, sier Matias Baltazar Birkeland om årets Salmon City-tema. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: – Vi må sette lys på at det ikke er en perfekt næring, men også vise hvilke muligheter som finnes

Dette er viktig for studentene
Bak søppelposene viser det seg å være et Escape Room, der konseptet er å løse oppgaver for å knekke en kode, slik at man klarer å rømme ut før tiden er ute. Drønen og Kruse har 45 minutter på seg før neste lag skal inn.

Startskuddet går, og de to forsvinner raskt inn et vindu, og videre inn i et mystisk rom som for anledningen er sterkt opplyst av rosa.

– Vi er venner foreløpig. Så får vi se, spøker Kruse, like før han og lagkamerat Halvor Drønen hopper inn et vindu i en bakgård i Bergen. Her må de samarbeide, men til syvende og sist er de konkurrenter i The Salmon Games. Foto: Tina Totland Jenssen

Vinneren av The Salmon Games kåres senere i uken. Om det blir en av de to på laget som går under arbeidstittelen “de eldste”, eller en av de andre seks studentene som får brynt seg hos Eide Fjordbruk, gjenstår å se.

Når det gjelder valg av arbeidsgiver, tyder fjorårets studentundersøkelse på at arbeidsmiljø, karrieremuligheter og lønn er viktig. Kruse forteller at han helst vil jobbe et sted der det er kultur for å “pushe seg selv og selskapet”, og der man søker kontinuerlig utvikling. Drønen setter også muligheten til utvikling høyt.

NHH-student Jacob Sand Kruse og UiT-student Halvor Drønen må samarbeide om å løse Salmon City’s “Escape Room”. Foto: Trygve Hals Butenschøn / Salmon City

– At man har en arbeidsgiver som støtter deg, og lager en god arena for utvikling og kan utfordre deg på en god måte. Det er viktig for meg. Så er det alltid viktig med et godt arbeidsmiljø, sier Tromsø-studenten.