Her er den andre norske brønnbåten som er satt i russisk tjeneste

Nyheter
0

«Sea Trout» er på vei med smolt til Russland.

I forrige uke gikk brønnbåten «Sea Salmon» ut Murmanskfjorden, etter å ha unnagjort en ny tur med smolt fra Norge. Kunden er det russiske oppdrettsselskapet Inarctica, tidligere kjent som Russian Aquaculture, som har en årlig produksjonskapasitet på 35.000 tonn laks og ørret.

Selskapet, som driver oppdrett i merder på militært område i fjordene på Kola, har i flere år eid et knippe smoltprodusenter i Norge, og er avhengig av forsyninger derfra. 55 meter lange «Sea Salmon», tidligere kjent som «Seivåg», har begrenset kapasitet.

Nå kommer forsterkninger.

Skal ha mye fisk
«Sea Trout» heter det nye søsterfartøyet til «Sea Salmon». Brønnbåten er 42 meter lang, bygget i 1999 ved Sletta Baatbyggeri, og er tidligere kjent som «Viking Saga». Dette er også en nokså liten brønnbåt, med en lastekapasitet på 500 kubikkmeter.

– De skal ha mye fisk. 500 kubikkmeter gir 125.000 smolt på 200 gram. Det blir mange turer opp og ned, sier en kilde med god innsikt i brønnbåtmarkedet til iLaks.

Foto: Russian Salmon

Etter avreise i Ålesund, og et kort pitstop i Kristiansund, gikk «Sea Trout» ut fra Bessaker på Fosen like før helgen. Brønnbåten krysset Varangerfjorden natt til onsdag, og befinner seg nå i russisk farvann, på sin vei til Murmansk.

Søsterskipet «Sea Salmon» ligger, ifølge MarineTraffic, i havn i Kristiansund, etter å ha levert smolt i Murmanskfjorden i forrige uke.

Fra Kristiansund
«Sea Trout» er malt i Aquaships lett gjenkjennelige turkise farge, og i hekken står fortsatt Kristiansund som hjemhavn.

Men Kristiansund-rederiet Aquaship har solgt fartøyet.

Det bekrefter konserndirektør Nils Otterlei. Han opplyser at «Viking Saga», så «Sea Trout», tilhørte Aquaship UK og at den nå er solgt. Men han er kjapp med å henvise ytterligere kommentarer til konsernsjef Sverre Taknes.

iLaks har prøvd å nå Taknes flere ganger. Da Taknes ringer endelig tilbake, kan han bekrefte salget, men vil ikke si hvem som er kjøper.

Kontrakten
– Jeg må sjekke i kontrakten hva jeg kan si og ikke. Det jeg kan si er at den er solgt til en kjøper i Norge, sier han.

Taknes sier videre at han ikke vet hva fartøyet heter nå, men sier «det et jo klart at den har skiftet navn når vi har solgt den».

Les også: Slik gjorde de russiskeide settefiskselskapene det i fjor

iLaks har kontaktet Inarctica for en kommentar til saken.

Alt som normalt
Inarctica solgte i fjor, like etter Russlands angrep på Ukraina, alle de norske settefiskanleggene til sitt mangeårige styremedlem Arne Geirulv. Geirulvs selskap, Agaqua, hadde da en bokført egenkapital på 30.000 kroner.

Geirulv har ikke ønsket å kommentere Russlands-frakten overfor iLaks, men til lokalavisen Vestlandsnytt sier han følgende:

– Vi leverer settefisk til Russland i tråd med våre langsiktige avtaler, og her går alt som normalt.

FOTO: Olden Oppdrettsanlegg