På en nylig avviklet studiereise til soyaprodusenter i Brasil fant BioMar at det er iverksatt en robust lovgivning for å fremme bevaring av regnskogen og ivareta menneskerettigheter. BioMar kan bekrefte at selskapets leverandører av ikke-genmodifisert sertifisert soya driver i overenstemmelse med landets lovgivning, men at nasjonale tiltak som iverksettes for å bekjempe bruken av ulovlig arbeidskraft og «piratsoya» blir holdt igjen av det politiske klimaet og mangelen på ressurser på viktige områder.
BioMar returnerte nylig fra en studiereise til Sorriso i delstaten Mato Grosso, hovedstaden for Brasils soyabønneproduksjon, for å undersøke forholdene som ble omtalt i rapporten «Salmon on soy beans – Deforestation and land conflict in Brazil». For å sikre at hovedfokuset var på påstandene i rapporten besto delegasjonen av inspeksjonsteamet samt et medlem av avdelingen for bærekraft med faglig bakgrunn i miljømessig og sosial konsekvensutredning. BioMar fant ingen forsettlig eller uaktsom delaktighet i miljømessig eller sosial kriminalitet blant selskapets brasilianske leverandører.
I Brasil finnes noen av verdens mest biologisk mangfoldige habitater og landet rommer tusenvis av lokalsamfunn og urbefolkninger. Brasil er også et agroindustrielt kraftsentrum, en av verdens fem største produsenter av kylling, oksekjøtt, soyabønner, sukkerrør, mais og kaffe. Jordbrukssektoren er underlagt det som hevdes å være verdens mest robuste og progressive lovgivning. Men til tross for et imponerende juridisk rammeverk for skogbevaring og menneskerettigheter erfarte BioMar at offentlige myndigheters opprettholdelse og implementering av viktig lovgivning blir holdt tilbake av landets enorme omfang, ustabile politiske klima og mangelen på ressurser på viktige områder.
Til tross for disse utfordringene har enkelte brasilianske produsenter av soyaproteinkonsentrat tatt i bruk innovative verktøy og programvare som har forbedret overholdelsen av lovpålagte krav i leverandørkjeden, bl.a. AgroTools, en satellittbasert høydefinisjons-programvare som muliggjør en tydelig avgrensning mellom reservatområder (naturvernområder) og produksjonsområder (avlinger) samt tredjeparts sertifisering med uavhengig årlig vurdering, f.eks. ProTerra. Også under utvikling er satellitteknologi med høydefinisjonsbilder som vil gjøre det mulig å oppdage «piratsoya» ved å sammenlikne teoretisk avling med innrapportert innhøstingsdata og dermed sikre at soyabønner som dyrkes i områder som er ulovlig avskoget ikke blandes med lovlig dyrket soya.
BioMar har i mange år engasjert seg aktivt i utbygging av kapasiteten i leveransekjedene for soya i Sør-Amerika, senest som en del av prosjektet «Responsible Sourcing of Soy, Cattle, and Palm Oil» ledet av NEPCon og SEGES med økonomisk støtte fra DANIDA, ved det danske utenriksdepartementet. Målet med prosjektet var å bistå dansk næringsliv med risikovurderinger og risikoreduserende tiltak for å minimere sosial og miljømessig risiko ved innkjøp av råvarer som utgjør en risiko for skogsområder der de dyrkes.
NEPCon-prosjektet økte BioMars innsikt i kompleksiteten rundt overholdelse av miljø- og menneskerettslovgivning i Sør-Amerika, bl.a. Brasils lovgivning vedrørende avskoging og menneskerettigheter.
Lærdom fra dette prosjektet er innarbeidet i BioSustain, BioMars program for økt bærekraft, slik at hver kunde kan motta en konsekvensanalyse som tar for seg både soya og alle andre ingredienser i en produktformulering.
– Vi skal fortsette å arbeide sammen med ledende miljøorganisasjoner for å finne frem til de beste løsningene og verktøyene for alle råvarene vi kjøper inn. Regelmessige vurderinger av alle våre leverandører skal fortsette, herunder av brasilianske soyaprodusenter, og vi vil om kort tid offentliggjøre vår nye innkjøpspolicy der vi skal fortsette å drive ansvarlig produksjon i hele vår verdikjede, sier Carlos Diaz, konsernsjef i BioMar Group.