– Hele vårt 2018-utsett går på algeolje

Nyheter
1958

Lingalaks fôrer laksen med omega 3 fettsyrer hentet fra marine mikroalger.

Bak dem stuper fjellveggen 70 meter nærmest loddrett ned i sjøen. Ute på Hardangerfjorden duver en fôrflåte som forsyner et knippe merder.

– Her er 800.000 fisk, i Saltkjelen. Det er høstutsett 2017. Den blir utslaktet i løpet av vinteren, forteller Erlend Haugarvoll, daglig leder i Lingalaks.

Diett
Det spesielle med laksen, som nå har en snittvekt mellom fire og fem kilo, er at den siden oktober i fjor har gått på en diett hvor fôret består av marin algeolje.

– Hele vårt vår 2018-utsett går på algeolje. Lingalaks har ti lokaliteter, og tre av dem går på algefôr, sier Haugarvoll til iLaks.

– Vi er opptatt av innovasjon og bærekraft. Vi har kjemikaliefri drift, vi elektrifiserer anelggene våre og fiskeolje er en begrenset ressurs som er viktig for oss. Vi startet dette prosjektet da Skretting kontaktet oss om muligheten for ett år siden, sier han og legger til at algeolje er både godkjent og testet i laboratorium.

Havalger
Ved siden av ham, på murkanten som løper langs den gamle hovedveien mellom Norheimsund og Strandebarm, sitter direktør for produktutvikling i Skretting, Mads Martinsen, og underleverandøren Veramaris’ toppsjef Karim Kurmaly.

Veramaris produserer marine mikroalger basert på naturlige havalger. Produksjonen foregår ved en fabrikk i den tjukkeste Midtvesten i USA.

– Vi fermenterer naturlige marine oljer i store tanker for å produsere omega 3 fettsyrene EPA og DHA, sier Kurmaly.

Fiskefôrkunden Skretting er fornøyd med resultatene.

– Vi fokuserer ikke bare på sluttproduktet og kunden. Vi fokuserer også på laksen. Den trenger også EPA og DHA for tilvekst, fiskehelse og kvalitet, sier Martinsen.

Uavhengig av fiskeolje
– Det er godt å komme til det punktet at vi er uavhengige av fiskeolje. Vi har vist at dette går an, i forsøk og laboratorium. Nå tar Lingalaks det første kommersielle skrittet.

– Vi startet i oktober. Nå er fisken 4-5 kilo. I oktober var vi trygge nok på bevisene bak råvaren, sier Haugarvoll.

Veramaris-sjefen er tilfreds med å ha landet sin første kommersielle avtale innen lakseoppdrett.

– Dette er viser hva den cutting edge teknologiske norske lakseoppdrettsnæringen er i stand til, sier Kurmaly. – Alle ser mot Norge. Om de er i Skottland, Chile eller Tasmania. Alle ser mot Norge. Hvordan dere bekjemper lus, fôrer fisken og så videre.