Heim: – Her må vi tenke stort

Nyheter
1447

Han vil bygge et 33.000 tonns oppdrettsanlegg i USA, men Erik Heim nøyer seg ikke med kun laks.

Nordic Aquafarms kunne tidligere idag offentliggjøre nyheten om oppføring av et landbasert lakseoppdrettsanlegg ved småbyen Belfast helt nord i delstaten Maine. Nå er ikke Nordic Aquafarms den eneste som har lansert spenstige og kapitalkrevende oppdrettsplaner den siste tiden, men selskapet skiller seg fra mange andre i og med at store deler av finansieringen allerede er på plass.

Les også: Erik Heim & co bygger gigantanlegg i Maine: Vil produsere 33.000 tonn laks på land i USA

– Vi har jo en relativt sterk aksjonærgruppe med betydelig kapitaltilgang. Dette er et flersfaset prosjekt, sånn som slike prosjekter gjerne er. Vi vil i første byggetrinn hente kapital fra aksjonærgruppenen, og så kommer vi til å utvide denne noe. Det er bare å se styret, med Petter Borg, Lars-Henrik Røren og Haakon Aschehaug, dette er gutter som kjenner dette kapitalmarkedet. Så vi har et styre som er aktivt engasjert i dette, sier Erik Heim på en tidvis sprakende telefonlinje.

Bemidlet
Ved årsskiftet 2016/2017 hadde Nordic Aquafarms en balanse på 143 millioner kroner – med en egenkapitalandel på 99,3 prosent. Totalt har selskapet hentet inn 288 millioner kroner i flere emisjoner. Største aksjonær er rederfamilien Rasmussen i Kristiansand, som kontrollerer om lag en fjerdedel av aksjene. Også Koeniggsegg-eier og industridesigner Bård Eker er blant de større eierne i fredrikstadselskapet.

– Så prosjektet kan omtales uten å ta forbehold om finansiering?

– Totalprosjektet vil gå i faser, som alle slike prosjekter. Finansieringen vil falle på plass i faser. Det er det samme som du ser på dette prosjektet i Florida. Det vil også bli finansiert i faser, sier Heim til iLaks.

– Har dere i denne sammenhengen sett til det anlegget som Atlantic Sapphire nå fører opp i Florida?

– Nei, vi har gjort våre egne vurderinger. Vi kjenner selvfølgelig til de ulike prosjekter som er i gang, men har gjort det ut i fra våre egne vurderinger og det har vi landet på her. «Prosjektet Sapphire» ligger langt unna. Det er et stort land vi snakker om. Det å være på flere lokaliteter, og satse i flere land internasjonalt, det er sentralt for oss.

Flere land
Foruten satsingen i Maine, har Nordic Aquafarms oppdrettsanlegg på Jylland i Danmark og ytterligere ett under oppføring i Fredrikstad.

– Er det et tema å gå på børs for å hente kapital slik som Atlantic Sapphire har gjort?

– Ikke nå. Det er noe vi kommer tilbake til etterhvert. Foreløpig er det ikke det. Det er som sagt flere faser. Vi kommer tilbake med det i løpet av de neste tre-fire årene. Det er mye som skal på plass. Vi har det siste året ansatt folk og styrket vår organisatoriske gjennomføringskraft. Vi vil fortsettte med det i år for å klare disse løftene.

– Hvor langt har dere kommet i Fredrikstad?

– Vi går i produksjon mot slutten av året. Vi har begynt å reise tankstrukturen denne uken her. Vi bygger store tanker, 43 meter i diameter. Vi bgger tankstrukturene først. Neste skritt er å legge tett tak over, og det vil skje i løpet av våren og sommeren.

Flere arter
– Og så er vi som du sikkert vet i produksjon i Danmark. Kingfish er i produksjon. Verdens største kingfish-anlegg er reist i Danmark. Der har vi fire kilos fisk. Der går egg til slakt på 15 måneder. Det er noe annet enn laks. Det er vanvittig. Den vokser noe grassat, sier han engasjert.

Etterspørselen etter den nye oppdrettsarten har det ikke vært noe å utsette på.

– En salgsavtale vil bli offentliggjort senere denne uken her. Den er allerede inngått. Det skjer fra Danmark i løpet av et par-tre dager. En internasjonal kunde tar hele produksjonen, sier han, og legger til: – Kingfish-markedet er mye mindre enn laks. Den er mye dyrere enn laks. Kingfish er mest brukt i sushi- og sashimi-markedet, men er flott matfisk til steking også. Den går nok til rundt 100-120 kroner kiloet.

Norsk-amerikansk
Heim, som leder Nordic Aquafarms, er både norsk og amerikansk statsborger.

– Jeg født i USA med norske foreldre, norske barn og norsk kone. Jeg ble født her og har studert her. Jeg har en god fot i begge leire.

– Hvor studerte du da?

– Et par timer sørover herfra. I Boston. Akkurat nå er jeg i Portland, Maine. Belfast ligger en time og tre kvarter nord for Portland, forklarer han.

Politisk støtte
– Tillatelsesprosessen regner jeg med vil løpe frem til høsten. Den må komme på plass før vi kan bygge. Men både senatorer og guvernør har uttrykt støtte for prosjektet. Og så fikk vi et formelt brev fra kongressen, legger han til.

– Mitt mål er nå å bygge en sterk bro mellom Norge og USA. Her i Maine er naturen ikke ulik Norge og det ligger også geografisk nærmest Norge i fra USA. Mitt perspektiv er er at vi vet det må bli en voldsom sjømatproduksjon i verden de neste ti år. For oss har vi fleksibilitet med flere arter vært viktig. Akkurat nå har vi fokus på laks her, men vi får se. Her må vi tenke stort, her må Norge tenke stort. Vi må tenke sånn når vi går inn i fremtiden. Sånn ser i hvertfall jeg det, avslutter Heim.