Havfarmen flyter selv og ankommer endelig lokasjon torsdag: – Enorm innsats fra alle involverte

Nyheter
1136

Rundt klokken 16.00 onsdag ble Havfarmen «Jostein Albert» til Nordlaks dratt klar av lastefartøyet «BOKA Vanguard». Nå er den på vei til endelig lokasjon utenfor Ytre Hadseløya.

Dermed er «BOKA Vanguard» ferdig med sitt oppdrag – to måneder etter den lange ferden startet fra Kina til Hadsel i Nordland.

Havfarmen var på plass i Hadsel lørdag, og lå midlertidig i Hadselfjorden i området utenfor Lekang.

Losseoperasjonen av «Jostein Albert» startet tirsdag, og skulle egentlig vært ferdig samme dag. Men på grunn av foreliggende værmelding, besluttet kapteinen på «BOKA Vanguard» utsette losseoperasjonen inntil det ble åpnet et tilstrekkelig værvindu.

Onsdag var operasjonen i gang igjen, og slepet til endelig lokasjon er underveis etter noen hektiske døgn for Nordlaks.

– Mottaket av Havfarmen har gått helt etter planen. Dette er så klart en stor begivenhet for oss, og et stolt øyeblikk for alle i Nordlaks. Samtidig har de siste dagene vært preget av en enorm innsats fra alle involverte for å få jobben gjort, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen til iLaks.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Han avviser at det har vært snakk om forsinkelser, selv om altså losseoperasjonen ble utsatt.

– Det har ikke vært forsinkelser. Sikkerheten er prioritert, og det er forventet at de ansvarlige gjør gode og sikre vurderinger når man skal slepe en 385 meter lang og 59 meter bred havfarm klar av dekket på lastefartøyet. Det er ikke snakk om en forsinkelse når de ansvarlige avventer for å være sikker på at været i det påkrevde tidsvinduet er innenfor kriteriene som er satt, mener Martinussen, som legger til at Nordlaks forventer at de gjenstående operasjonene også gjennomføres på en trygg måte.

Slepingen til lokaliteten hvor Havfarmen skal ligge foretas av fire taubåter, og disse får ansvaret for å holde det gigantiske oppdrettsanlegget på plass mens det festes til fortøyningene på lokasjonen. 

Når installasjonen på lokaliteten er gjennomført, vil Nordlaks sammen med en rekke leverandører ta fatt på arbeidet som gjenstår for å ferdigstille, og til slutt sette ut laks i Havfarmen i september.