Her går mannskapet for første gang om bord i Havfarmen «Jostein Albert»

Nyheter
3258

Havfarmen til Nordlaks kom lørdag morgen endelig hjem til Hadsel i Nordland.

Saken er oppdatert lørdag klokken 13.00 med dronevideo av Havfarmen nederst i saken.

Etter en nærmere to måneders ferd fra Kina, var det gigantisk oppdrettsanlegget på plass hvor det hører hjemme. Dette fem år etter at prosjektet startet opp. 

FOTO: Nordlaks/Deadline Media

Klokken 07.00 seilet Havfarmen inn i Hadselfjorden. For kort tid siden gikk mannskapet for første gang om bord i «Jostein Albert» (oppkalt etter mangeårig Nordlaks- styreleder Jostein Albert Refsnes red.anm.).

«Det er bare noen få steg over den landgangen, men for Nordlaks og for norsk havbruksnæring er dette en merkedag og et stort skritt i riktig retning», skriver Nordlaks på sin Facebook-side.

Får vann under «kjølen» mandag eller tirsdag
De neste ukene skal Havfarmen losses og plasseres på lokaliteten utenfor Ytre Hadseløya, ifølge en pressemelding fra Nordlaks.

ILLUSTRASJON: Nordlaks

– Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet, som totalt sett kommer til å ta i overkant av en uke fra Havfarmen slepes av fraktefartøyet til det er på plass og forankret på lokasjon Ytre Hadseløya, forteller Trond Haakstad fra Sea System, som har ansvaret for arbeidet med lossing, sleping og forankring på lokasjon.

Lastefartøyet «BOKA Vanguard» og Havfarmen skal nå midlertidig ligge i Hadselfjorden i området utenfor Lekang.

– I løpet av mandag eller tirsdag fjernes sjøsikringen som har holdt Havfarmen fast på lastefartøyet på den to måneder lange ferden fra Kina til Norge. Videre senker vi «BOKA Vanguard» ned i sjøen slik at «Jostein Albert» får vann under “kjølen” og flyter den av lastefartøyet. Da er «BOKA Vanguard» ferdig med sitt oppdrag, forteller Haakstad om losseoperasjonen, som er forventet å ta cirka tre dager.

Når «Jostein Albert » er avlosset på en trygg og god måte, slepes den fra Lekang til endelig lokasjon utenfor Ytre Hadseløya. Underveis i operasjonen blir ballasttankene fylt opp, og Havfarmen vil dermed komme lavere i sjøen enn den er på lossetidspunktet. 

– Slepingen vil ta i underkant av et døgn, og foretas av fire av de involverte taubåtene. Det er deres jobb å holde Havfarmen på plass mens den festes til fortøyningene på lokasjonen, forklarer Haakstad. 

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Fisk i Havfarmen i september
Når installasjonen på lokalitet er gjennomført av Haakstad og hans crew, vil Nordlaks sammen med en rekke leverandører ta fatt på arbeidet som gjenstår for å ferdigstille, og til slutt sette ut laks i Havfarmen. 

– Planen er at vi skal ha fisk i Havfarmen i september, så nå blir det en hektisk periode med mange leverandører og mye personell som skal jobbe om bord for å sikre at alt blir klart. På Melbu vil man nok merke at det blir en del aktivitet både i havna og på hotellet fremover, sier prosjektleder Bjarne Johansen i Nordlaks.