Havbrukssenteret drypper på hele øysamfunnet: – Stor tro på at det vil beholdes

Nyheter
0

Øysamfunnet på Røvær er blant dem som er kritiske til Havbruksutvalgets forslag om å avvikle ordningen med visningssentre.

Sjøsprøyten pisker mot vinduene, og en gardin av julelys svinger frem og tilbake. Den lille rutebåten nærmest flyr over bølgene. Vi er på vei til Røvær, en øygruppe i havgapet ti kilometer nordvest for Haugesund.

I år har 11.500 personer tatt denne båtturen for å besøke Røvær Havbrukssenter. Rundt 2.000 av disse var skoleelever.

– Skal man vokse så mye som regjeringen legger opp til, må vi jo ha folk, sier Helge Rasmussen. Han er pedagogisk leder for visningssenteret.

Helge Rasmussen foran en del av havbruksnæringens historie. Foto: Tina Totland Jenssen

Rasmussen tar oss imot foran «Røværkjøp», øyas eneste dagligvarebutikk, sammen med Alf Harald Thorsen, som er driftsleder i Røvær Fjordbruk.

Røvær Fjordbruk og morselskapet Alsaker Fjordbruk står bak havbrukssenteret, som er det eneste visningssenteret for akvakultur i Rogaland. Her har de tatt imot besøkende siden 2018.

Suksesshistorie
På senteret har de undervisningsopplegg der de forteller om næringen og Røvær, og ulike oppgaver tilreisende kan gjøre for å lære mer om både havbruk og havet – før de tas med ut til merdkantene.

Røvær ligger værhardt til i havgapet utenfor Haugesund. Her bor det 85 personer, og langt flere oppdrettslaks befinner seg i merdene til Røvær Fjordbruk. Foto: John Mikal Torgersen

Rasmussen mener at sentrene kommer mange til gode, og spesielt skolene. Han jobbet tidligere som lærer.

– Man hiver ikke slike tilbud etter en i skolen, så vi merker en takknemlighet hos både elever og lærere over at de får komme seg ut av klasserommet, og se og oppleve næringen på nært hold, sier han.

Røvær Fjordbruk har én ordinær konsesjon og én visningskonsesjon. De har gratis tilbud for tilreisende, elever og lokalbefolkningen, og hadde ikke kunnet drive visningssenteret uten den ekstra konsesjonen, forteller Thorsen.

I Tranhuset kan besøkende komme nærmere fisken og andre dyr, bruke mikroskop og sløyebenk, og ta på VR-briller som «transporterer» dem til innsiden av en merd. I sjøhuset ved siden av inviteres ulike foredragsholdere til å snakke om havrelaterte tema, blant annet for bedrifter. Foto: Tina Totland Jenssen

Dette sier Thorsen om Havbruksutvalgets forslag om å legge ned ordningen med visningstillatelser:

– Vi ble ganske overrasket. Jeg opplever at det har vært en suksesshistorie langs hele kysten, og har sett betydningen av det. Det koster i grunn ikke staten noen ting, siden det meste er finansiert av konsesjonen.

– Det er en så viktig næring for kysten, at det er viktig å formidle ut hva som foregår – på godt og vondt, legger han til.

– Det er viktig at vi ikke viser frem et glansbilde, men sånn som det er. Og at det er mye bedre i virkeligheten enn det ofte fremstilles i media, der det har vært en del uheldige saker for næringen spesielt i høst. Vi tror slike sentre kan være med på å skape bedre kunnskap om næringen, sier Rasmussen. Foto: Tina Totland Jenssen

–  Snur oss fort rundt
Både Rasmussen og Thorsen er positive til at det også kan være kontroller på driften av visningsanlegg.

– Vi er åpne for det meste, og snur oss fort rundt om myndighetene vil at vi skal formidle på andre måter, sier Thorsen.

– Og det er viktig at det er krav om fornyelse. Vi er opptatt av at det skal være oppegående og «up to date». Det kan godt være tilsyn og krav rettet mot visningsanlegg også, legger han til.

– Det er viktig at vi beholder ordningen, som allerede er så godt innarbeidet. Vi mener det er en suksess både her ute, og på andre steder vi kjenner til, sier Alf Harald Thorsen (til høyre i bildet).

Det sier Rasmussen seg enig i. 

– Det er klart at man ikke kan ha visningssentre på hver eneste knaus, men man kan fokusere på å styrke de visningsanleggene som allerede finnes, sier han.

Les også: Norsk Havbrukssenter får forlenget visningstillatelsen frem til 2030

Klirr i kommunekassa
Rasmussen påpeker at Røvær er det eneste stedet i Haugesund kommune hvor det drives lakseoppdrett. 

– Alle midlene som Haugesund får igjen fra Havbruksfondet kommer jo fra Røvær. Enkelte politikere virker til å tro at vi er en utgiftspost, men egentlig er vi et av de mest innbringende stedene i kommunen, sier Rasmussen.

– Det er verdt å nevne at det skjer en satsing på reiseliv her ute nå knyttet til havbrukssenteret, og det vil mest sannsynlig skje en del på kulturhotellet (som eies av Gerhard Alsaker/Røvær Fjordbruk). Det vil bety mer aktivitet og mer vekst.

På vei ut til de tre lokalitetene til Røvær Fjordbruk. Foto: Tina Totland Jenssen

–  Drypper på hele øya
Røvær Øyting er øyas forening og kontakt opp mot det offentlige. De mener, i likhet med Thorsen og Rasmussen, at en avvikling av visningstillatelser vil få store negative konsekvenser for de lokalsamfunn dette gjelder.

– Vi har stor tro på at det vil beholdes. Jeg skjønner ikke helt at det kan legges ned. Det ville vært for drastisk for mange lokalsamfunn, sier Thorsen. 

– Det handler litt om at flere bruker øya og hurtigbåten, handler på butikken, hotelldrift og andre småting som drypper på hele lokalsamfunnet.

I sitt høringssvar til Havbruksutvalgets rapport skriver øytinget om flere positive ringvirkninger for Røvær: Senteret skaper arbeidsplasser, utvider turistsesongen og er viktig for næringslivet – da spesielt reiselivsnæringen, skriver de.

Videre trekker de frem at besøkene gir økt passasjertrafikk på rutebåten, som igjen bidrar til å opprettholde kollektivtilbudet til og fra øya. Dagligvarebutikken avhenger av at tilreisende legger igjen penger, skriver de. Dette mener de at visningssenteret bidrar til.

«På en så liten plass som Røvær, hvor alt henger sammen, så er alle aktiviteter og tilbud på øya viktig for å opprettholde bosetningen, og dermed også barnehage, skole, butikk og arbeidsplasser».

– Det er bra med unger i barnehagen for første gang på mange år, som også gir en optimisme for fremtiden, sier Rasmussen.