Analytiker forventer at oppdretteren vil vokse, men mener at det er mye ugjort i Skottland.
Bakkafrost synes å få det til på Færøyene. Nylig kom det en rapport om at selskapets oppdrettsaktiviteter der så svært bra ut.
Analytiker Christian Olsen Nordby hos Arctic Securities er enig i at det ser lovende ut for selskapet på øygruppen vest i havet.
– Det ser veldig bra ut på Færøyene. De setter ut mer fisk og har mye fisk i sjøen year-on-year, sier han til iLaks.
Høye vekstforventninger
Men selv om det ser bra ut på Færøyene, er ikke alt lite rosenrødt. Aktiviteten i Skottland har ikke samme utsiktene.
– Skottland snur nok ikke helt med det første, påpeker han.
– Men når man går inn i 2026 kan man håpe for Bakkafrost at det går bedre i Skottland, legger Olsen Nordby til.
Arctic-analytikeren understreker at det er høye forventninger til Bakkafrost i tiden som kommer.
– Det blir viktig for Bakkafrost at de klarer å vise til god biologi og god volumvekst. De handler på P/E (price/earning) 15-16, mot Mowi på P/E 12. Det er dermed åpenbart at markedet forventer mer volumvekst i Bakkafrost enn i Mowi, kommenterer han.
EBIT-løft
For å matche forventningene kreves både produksjonsvekst, økte inntekter og reduserte kostnader.
– Hos Bakkafrost og andre selskaper antar vi at fôrkostnaden kommer ned, ettersom det blir billigere kolmule, noe som bidrar til billigere fiskemel- og fiskeolje. Dette sees også i sammenheng med at fangsten i Peru har gått bra. Dette vil jo hjelpe på kostnadssiden, sier han.
Olsen Norby har dermed store forventinger til en betydelig forbedring i driften, både til Bakkafrost og de andre storselskapene i sektoren.
– Vi forventer at EBIT-marginen for selskapene vil øke med seks til åtte kroner kiloen fra i år og inn i 2025. Dette vil kunne løfte EBIT med 30 til 40 prosent, avhengig av hvilket selskap du ser på, sier analytikeren.
– Det er verdt å få frem at 2024 man i Norge ble veldig preget av perlesnormaneten. Men dersom man måler mot 2023 er ikke økningen så vesentlig, understreker han.