Håper å ha produksjon av lukkede merder til høsten

2128

Sammen med sin far har han jobbet med lukkede merder i mange år. Ideen kom allerede i 2003, og konseptet ble patentsøkt i 2010. Høsten 2015 ble merden fylt med fisk for første gang, hos Sulefisk i Sogn og Fjordane.

– Jeg tror lukkede merder i sjøen har et kjempepotensial. Jeg er sikker på at det vil bli en del av produksjonen av matfisk. Det vil bli brukt i en kombinasjon med settefisk på land og åpne merder i sjø, sier Kyrkjebø i denne podkasten:

Den lukkede merden skal gi mindre lus og hindre rømming av fisk. Første utsettet med fisk fikk problemer med maneter. Årsaken var blant annet en sprekk i et rør inn til merden. Nytt inntakssystem er patentert, og ny fisk ble satt i merden i fjor høst.

– På utsettet vi har nå er det null lus, sier Kyrkjebø.

Fredrik Kyrkjebø intervjues av Camilla Aadland på Litteraturhuset i Bergen. Foto: Susanne Rislå Andersen

Selskapet har tegnet flere intensjonsavtaler og Kyrkjebø håper de er i gang med produksjon av lukkede merder til høsten. Det skal skje i bergensområdet.

Hør mer om hvordan veien frem til kommersialisering har vært, hva Fredrik Kyrkjebø synes om å jobbe sammen med sin far og planene for Ecomerden fremover i podkasten i spilleren over.

Du kan også abonnere på Laksekast i iTunes, via RSS-koden eller hos Acast.

Her kan du høre noen av de siste Laksekastene: