Han vil bygge lakseanlegg i USA, men innhentes av kriminell fortid

Nyheter
4404
Grunnlegger av American Aquafams, Mikael Rønes, ble bedrageridømt i 2008.
 
Han jobber som administrerende direktør for et planlagt anlegg med en årsproduksjon på 30.000 tonn laks årlig i lukkede merder i den amerikanske delstaten Maine, men blir nå undersøkt for sin kriminelle fortid.
 
Angrepet
American Aquafarms’ gründer er sykkylvingen Mikael Rønes. Han er også grunnleggeren av den børsnoterte torskeoppdretteren Norcod. Han er imidlertid ikke lenger involvert i den sistnevnte virksomheten.
 
Undercurrent News rapporterer at prosjektet i Maine har blitt angrepet av flere grupperinger. Fox Bangor skriver at American Aquafarms er tidlig i beslutningsprosessen, og for tiden gjennomgås virksomheten av statlige og lokale myndigheter.
 
I november ifjor fortalte Rønes til Bangor Daily News at han «har en fortid som hvitsnippkriminell i Norge», og at han har vært fengslet på grunn av det. Han sa videre at han kom i juridiske problemer for mer enn ti år siden da han jobbet som aksjemegler og «ga noen løfter jeg ikke kunne holde».
 
 
Bedrageri
– Jeg er veldig åpen om fortiden min, sa han til avisen. – Jeg aksepterer fullt ansvar for handlingene mine og har betalt gjelden min til samfunnet.
 
I 2008 ble Rønes dømt til fire års fengsel for bedrageri, ifølge NRK.
 
Mens han begikk bedrageriene, var Rønes ansatt som aksjemegler i ABG Sundal Collier og Orion Securities. Tiltalen gikk ut på svindel av til sammen 72,5 millioner kroner fra flere investorer, ifølge DN