Han vil at oppdretterne skifter not fra nylon til messing. I ryggen har han et tysk milliardselskap

Nyheter
953

Vil utfordre oppdretternes førstevalg i merdene.

Det er et stort marked Wieland Bluesea vil albue seg inn i. Det er nylon som dominerer markedet for notposer i landets oppdrettsanlegg. Deres idé er å lage det samme av messing.

– Det er selvdesinfiserende, har ikke groe, gir bedre tilvekst og er billigere over produktets levetid. Det gir økt fiskevelferd, mindre dødelighet og mindre håndtering av fisk, sier Asbjørn Tøssebro, administrerende direktør i Wieland Bluesea til iLaks.

– Ved hyppig vasking av nøter blir det mye sedimenter som kan gå inn i gjellene til fisken, og dermed gi økt dødelighet. Og det krever 25 prosent mindre ressurser for å oppdrette en ny generasjon sammenlignet med nylon.

Storkapital
Med seg på laget har Tøssebro & co tysk storkapital.

– Morselskapet er tysk, Wieland, med 10.000 ansatte, og er en av verdens største kobberleverandører. Fiskeoppdrett er bare en liten del av det, forteller han.

Ifjor omsatte Wieland Group for 3,4 milliarder euro.

Nå vil datterselskapet inn i det norske markedet.

– Vi er tilstede i en rekke land – det er bare i Norge vi ikke har slått gjennom. Vi ser hvor godt det fungerer rundt om i verden, og vil ha det inn her, sier Tøssebro videre.

Organisasjonen til Wieland Bluesea sitter i messebyen Trondheim.

– Vi er på Aqua Nor for andre gang. Selskapet ble stiftet i 2017, legger han til.

Sertifisert
Tøssebro er tilfreds med oppmerksomheten så langt på Aqua Nors åpningsdag.

– Jeg synes det har vært bra. Interessen for produktet virker ganske bra. Vi har avtalt mye møter før Aqua Nor.

Men det er ikke til å komme fra; kobber er et svært giftig stoff.

– Produktet er ASC-sertifisert. Vi har gjort undersøkelser som viser at det er null tegn av kobber i sedimenter under anleggene. Og heller ikke i innholdet av fiskekjøtt, forklarer han.