Han forandret Mowis verdikjede. Etter ti år sier han takk for seg

Kommentarer
10761

Han er den lengstsittende konsernsjef i Mowi siden gründeren Thor Mowinckel, men etter ti år som toppsjef for 450.000-tonneren kan Alf-Helge Aarskog takkes av.

Sunnmøringen fikk en del oppmerksomhet da han som nokså nyansatt konsernsjef i Lerøy ble lokket over til storebror Marine Harvest (nå Mowi) av tidligere Lerøy-sjef Ole-Eirik Lerøy. Med seg på bussen fra Bontelabo til indre Sandviken, fikk Aarskog to andre konserndirektører, Ola Brattvoll og Ivan Vindheim.

Men det er ikke dette jobbskiftet Aarskog vil bli husket for.

Mer av verdikjeden
Aarskog vil bli husket for at Mowi under hans regime seksdoblet seg i verdi, etablerte egen fôrdivisjon, ble verdens største foredler av laks, gjennom kjøpet av storkunden Morpol, og dessuten opprettet sitt eget rederi. Selskapet har også tatt fatt på arbeidet med å bygge sin egen merkevare, samt begynt å utvikle en egen restaurantkjede i Asia.

Aslak Berge

Under Aarskog har Mowi altså valgt å dekke en vesentlig større andel av verdikjeden for oppdrettslaks. Det er ikke lenger snakk om en rendyrket fiskeoppdretter, slik selskapet så ut under forgjengerne Atle Eide og Åse Aulie Michelet.

Mowi har tatt mange og lange sprang under Aarskog. Fiskeoppdrett er blitt big business. Selskapet er blitt et av Norges aller største selskaper, med en børsverdi på en femtedel av oljekjempen Equinor.

Muskler
Aarskog har imidlertid ikke gjort jobben alene.

Han har ledet 14.500 ansatte. Og kontantstrømmen fra historisk høye laksepriser har gitt ham både fleksibilitet, albuerom og muskler til å ta store strategiske valg – til glede for aksjonærene.

I jobben har han knyttet til seg noen nære medarbeidere, som har vært helt sentrale i arbeidet. En av disse er jølstringen Ivan Vindheim som nå inntar konsernsjefstolen. Valget av Vindheim er velfundert og godt, og sikrer at Mowi-organisasjonen får en mest mulig sømløs og smertefri overgang til en ny toppleder.

Velbemidlet
Hovedaksjonær John Fredriksen er kjent for å betale sine nøkkelansatte godt. Ingen direktører i Fredriksen-sfæren har levert varene i nærheten av Aarskog de siste ti år. Laks har distansert både rigg og skip som milliardærens viktigste eiendeler. Og Aarskog har da også fått rundhåndet utdelt opsjoner i en periode aksjekursen har mangedoblet seg. Han har til salt i grøten.

Selv om Aarskog i jobben har vært noe av en big spender, når det gjelder oppkjøp og etablering av nye fôrfabrikker, er han privat en nøktern kar. Han liker å gå i fjellet, se fotballkamper med gamle kompiser og tilbringer gjerne tid på hytten på Svanøy. Som en tilhenger av konsumvarer og vertikal integrasjon, har han også kjøpt seg inn i lokalbutikken på Svanøy.

Nå får han mer tid til alt dette. Det er han vel unt.