Halverte transportbehovet med ett grep: – Vi prøver å forbedre oss hvert år

Nyheter
0

Av logistikk- og miljøhensyn har Benchmarks avlssenter på Vestlandet begynt å sende stamfiskkandidater til Salten på høsten, i stedet for rett før jul.

På stamfiskanlegget i Salten i Nordland masseproduserer Benchmark rogn, og nye familier blir til. I mellomtiden avles stamfisken opp i Lønningdal på Vestlandet, fra rogn til smoltstadiet. Deler av fisken sendes tilbake til Salten, der de skal brukes som foreldre til nye generasjoner.

– Vi skal kun bruke de beste i klassen til å lage nye familier av, da velger vi ut de beste av de beste, sier Olsen.

«De beste av de beste» har en reisevei på omtrent 150 mil og en kjøretur på over 20 timer, fra senteret i sør til Salten i nord.

Salmobreed Salten. Foto: Benchmark

Kar på kaien
– Er det en utfordring at rognproduksjonen og stamfiskanlegget ligger i nord, mens avlssenteret er her i sørvest?

– Det går veldig greit. Klart at transporten kan være utfordrende, men fra i år har vi begynt å levere fisken som skal opp igjen dit på et tidligere tidspunkt, sier Tom Olsen, driftssjef på Benchmarks avlssenter i Lønningdal.

Tidligere ble stamfiskkandidatene sendt opp til Salten like før jul, ofte i svært utfordrende vær- og vindforhold, forteller han. Men etter at det ble bygget nye kar på kaien utenfor Salten-avdelingen, har de kunnet sende opp fisk i september. Fisken er derfor av mindre størrelse når den sendes, enn den har pleid å være.

– Det er også litt av miljøhensyn, og vi har fått ned transporten fra åtte til fire vogntog, forteller Olsen.

– Vi prøver å være mest mulig miljøvennlige, med tanke på både energibruk, utslipp og alt. Det er ikke alt vi klarer å gjøre like mye med, men fokuset er der.

Når det gjelder rognets ferd fra nord til sør, kommer det meste med fly. Det går som regel under ett døgn fra kassene med rogn pakkes i Salten, til de leveres på døren i Lønningdal, forteller Ruben Johansen. Han er salgs- og teknisk medarbeider i Benchmark.

Ruben Johansen og Tom Olsen i Benchmark Genetics. Foto: Tina Totland Jenssen

– Isopor er kanskje ikke det beste for miljøet, men det er et bra materiale for å holde på temperaturen og isolere, sier han.

– Man kan alltids bli bedre, og vi prøver å forbedre oss hvert år.

Les også: Her lages 350 laksefamilier i året. Bli med inn i Benchmarks helligste rom.

Sprengt kapasitet
Olsen bedyrer at alt har fungert fint siden oppstarten i 2016/2017, med leveranser til riktig tid og alt som må til. 

– Hva har vært viktig for at ting skal gå så smidig?

– At alt avlsmaterialet vi får inn, altså rognet, er 100 prosent. Deretter er det oppfølgingen av driften, med fiskevelferd, temperatur, oksygen og vannforhold som er viktig, slik at det er optimale forhold for fisken, forklarer Olsen.

I klekkeriet på Lønningdal har de full kontroll på vannforholdene for rognet, og QR-koder for hver bakke som forteller dem alt de trenger å vite om de ulike familiene som befinner seg i bakkene. Foto: Tina Totland Jenssen

Like før julen 2022 skaffet Benchmark seg opsjon på tomt i Osa innerst i Hardangerfjorden. Etter en omfattende prosess med vurdering av flere alternativer, falt valget til slutt på tomten i Osa på grunn av naturgitte fordeler, som mye tilgang på vann.

Les også: Sikrer seg tomt i Ulvik: – Spekket med vann fra biosikre kilder

–  Det begynner å bli sprengt kapasitet i Salten. Skal vi vokse, som vi gjør, må vi utvide kapasiteten, sier Olsen.

Benchmarks avlsstasjon for laks i Lønningdal. Arkivfoto: Benchmark