GSF Q1: – En klar skuffelse

Nyheter
1325

Grieg Seafood leverer idag et driftsresultat som er 20 prosent svakere enn forhåndstipsene. 

– Q1 EBIT på 131 millioner kroner (konsensus 164 millioner kroner/Nordea 195 millioner kroner) var betydelig lavere enn forventet og en klar skuffelse.

Det skriver Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård i et notat til sine kunder i kjølvannet av dagens resultatfremleggelse.

Høye kostnader
– Den britiske operasjonen tapte penger som følge av å høste ut en svak 2015G fisk. Vi bør ikke legge for mye vekt på dette fordi neste generasjon, som er fullt høstbar fra 2H, guides til betydelig lavere kostnad og har hatt en bedre ytelse. Det samme gjelder for kostnaden i Canada; en klar reduksjon allerede fra andre kvartal. Virksomheten i Rogaland virker bra, men ser høyere kostnader i neste kvartal, mens Finnmark er motsatt, høy kostnad på grunn av lave volumer nå, og forbedringer fremover.

Nordea-analytikeren er uansett glassklar i sin dom.

– Samlet sett er en kombinasjon av lavere enn forventet salgspris (nedgradering av fisk) kombinert med høyere kostnad hovedårsaken til avviket, skriver Giskeødegård som vil senke sine estimater med anslagsvis 5-7 prosent etter denne rapporten.

– Alt i alt en skuffende rapport, og vi bør forvente en betydelig negativ aksjekursreaksjon, legger han til.

Eksponering
Også Swedbank er skuffet over dagens Grieg-tall, særlig hensyntatt spotpriser på over 60 kroner i snitt i kvartalet, men analytiker Marius Gaard ser også lyspunkter i rapporten.

– Husk at kontraktsandelen i Norge vil falle fra 55 prosent i Q1 til 17 prosent i Q2, og dermed vil eksponeringen for nåværende sterke spotpriser bli mye høyere enn i Q1, noe som er positivt for oppnådde priser. I kjølvannet av resultatene og den oppdaterte guidingen, og antatt at Storbritannia vil slå tilbake til overskudd igjen i andre kvartal (vil høste mindre fra svake lokaliteter), regner vi med å senke 2017-estimater med 3-5 prosent, skriver Gaard i en kundemail før børsåpning fredag.