Skjerneset-gruppen gikk konkurs i høst. Nå er Otterlei-familien tilbake i ny drakt.
– Vi er veldig godt i gang med produksjonen av berggylte yngel, og vi har som mål å produsere den gode kvaliteten som Skjerneset var kjent for, sier Olav Sverre Otterlei.
Han er daglig leder i den relativt nyoppstartede Averøy-bedriften Møre Rensefisk.
Familie-innsats
Siden Skjerneset Fisk ble startet i 2015 av faren, Geir Otterlei, og broren Tor, har familien satset på rensefisk. På et tidspunkt var de Norges største produsenter av rognkjeksrogn. Så begynte de å satse på berggylt. Men etter et utfordrende år for datterselskapet Mork Rensefisk, gikk Skjerneset-gruppen over ende i november i fjor.
Familien fikk imidlertid tillatelse fra Mattilsynet til å holde driften i gang i Mork-lokalene, under strenge restriksjoner. De gikk sammen med Romsdalsbanken om å blåse nytt liv i anlegget, og startet opp på nytt som Møre Akva. Sammen med banken eier de nå driftsselskapet Møre Rensefisk.
– Anlegget er oppe og går igjen med kun lokale eiere og gründere, sier Otterlei stolt.
– Hvordan går det nå?
– Det går veldig bra. Vi hadde budsjettert med en forholdsvis grei og oppnåelig overlevelse av fisken, men vi ser nå at vi har passert godt over forventningene. Fisken har ingen deformasjoner, spiser godt, og er aktive, forteller Otterlei.
Ryddejobb
Fra januar til mars tok de inn ni millioner larver. Selskapet estimerer å ha mellom 900.000 til én million 0,8 grams yngel fra dette. Nå skal de i gang med andre innlegg, med et omtrent like stort antall larver.
– Dere var relativt raskt oppe å gå igjen etter konkursen?
– Både og. Anlegget var i utgangspunktet båndlagt etter sykdom. Det fantes jo stamfisk i anlegget allerede, som måtte røktes. Fisken ble satt på ett avsperret område, og hele anlegget ble vasket ned og desinfisert. Dette tok cirka én og en halv måned, og vi tok deretter nye prøver for å utelukke spor etter sykdom. Båndleggingen ble etter det opphevet, opplyser Otterlei.
– Fisken døde
– Jeg går ut fra at flere gjerne lurer på hvorfor det skjedde, sier Otterlei om konkursen i fjor, og fortsetter:
– Hovedårsaken er at fisken døde. Det ble tatt prøver som viste atypisk furunkulose. Etter mange undersøkelser kunne vi se at sykdommen var ført inn i anlegget via vår egen stamfisk.
De talte 19 ansatte den dagen konkursen var et faktum. Nå er de elleve.
Veien videre
Otterlei forteller at de tok med seg nøkkelpersonell med kompetanse på levende fôrproduksjon og generell drift av anlegget.
– Dette har bidratt til veldig gode resultater på det første innlegget. Vi traff match på protokollene i fjor sommer, men så endte det jo katastrofalt, sier han, igjen med henvisning til konkursen.
– Hvilke planer har dere fremover?
– Vi har som intensjon å drive oppdrett av berggyltyngel opp til ettgrams fisk. Om etterspørselen tilsier at kunder vil ha større fisk, opp til 2-5 gram, så blir det selvfølgelig et veiskille i forhold til om vi da skal bygge ut med større varmekapasitet. I så fall må vi selvfølgelig ansette flere, sier han, og avslutter med:
– Vi har senket produksjonsforventningene på anlegget, og nedjustert produksjonen til det anlegget er bygd for. Med dette har vi lagt ett godt grunnlag for å lykkes i 2024 med våre mål og en visjon om en stabil og kontrollert vekst de neste årene.