Grieg-underskuddet ble større enn ventet: – Et tøft kvartal

Nyheter
0

Vintersår, Spiro-parasitt, perlesnormaneter og høy «prodfisk»-andel ga trøbbel for Grieg Seafood.

Det var på forhånd ventet en EBIT på -21 millioner kroner for fjerde kvartal 2023. Fasit, fremlagt torsdag morgen, viser -67 millioner og en EBIT/kg på -3,1 kroner. Grieg-ledelsen legger skylden på en rekke «historiske biologiske hendelser», etter å ha slaktet 21.767 tonn laks i perioden.

Operasjonell EBIT/kg i Rogaland endte på 10,4 kroner og ble påvirket av en superior-andel på 86 prosent og noe ugunstig tidspunkt for innhøsting. Den underliggende produksjonen var god, med en sterk 12-måneders overlevelsesrate på 94 prosent. Oppdrettskostnaden endte på 67,2 kroner per kg i kvartalet. Kostnadsøkningen er hovedsakelig knyttet til historiske ILA-hendelser og lavere slaktevolum.

Lav superior-andel
I Finnmark endte slaktevolum for kvartalet på 10 387 tonn, 1.800 tonn under guiding. Det lavere volumet er hovedsakelig relatert til påvirkning fra Spiro-parasitt, overvintringssår og perlesnormaneter. Operasjonell EBIT/kg endte på 6,2 kroner, påvirket av svak biologisk ytelse og lavere prisoppnåelse på grunn av en superior-andel på kun 64 prosent.

Operasjonell EBIT/kg i British Colombia var -​​7,9 kroner. Oppdrettskostnadene var påvirket av historiske biologiske problemer og nedskrivninger. Sjøvannsytelsen var imidlertid god i kvartalet, med en 12-måneders overlevelsesrate på 91 prosent.

I Newfoundland ble en viktig milepæl nådd dette kvartalet da selskapet startet høsting av den første generasjonen fisk. Totalt slaktevolum i løpet av kvartalet var 3.184 tonn. Dette er rundt 1.800 tonn under guidingen og skyldes værforhold og utsettelser til 2024 grunnet positive markedsforventninger. Realisert pris var 74 kroner per kg og superior-andel var 97 prosent.

Nyslaktet Grieg-laks i Newfoundland. Foto: Grieg Seafood

– Våre resultater i fjerde kvartal ble påvirket av fortsatt svak biologisk utvikling i Finnmark. Spiro-parasitten, vintersår og maneter har påvirket overlevelsesrater og operasjonell effektivitet i Finnmark og førte til reduserte volumer, økte håndteringskostnader og lavere prisoppnåelse. Jeg er ikke fornøyd med resultatene, og vi har iverksatt tiltak for å møte utfordringene både på kort og mellomlang sikt, sier Grieg-sjef Andreas Kvame.

– Spiroen alene anslås å gi et samlet tap på 900 millioner kroner siden den ble påvist i 2022 ved vårt ferskvannsanlegg i Finnmark, hvorav det meste har tidligere blitt realisert. Vi har iverksatt tiltak for å hindre at Spiro kommer inn på anlegget vårt igjen med gode resultater. All fisk som ble overført til sjøanleggene i 2023 var Spiro-frie, og vi forventer at Spiro-effekten vil opphøre etter at vi har slaktet ut de siste fiskegruppene fra 2022-generasjonen i løpet av Q2, fortsetter han.

– I Newfoundland gjennomførte vi den første innhøstingen med et volum på 3.184 tonn, en superior-andel på 97 prosent og gunstig mottakelse i det nord-amerikanske markedet. Sjøvannsproduksjonen i Newfoundland fortsetter å være sterk med en 12-måneders overlevelsesrate på 95 prosent.

– Det har vært et tøft kvartal, medgir Andreas Kvame.

Venter bedring
Selskapet har iverksatt tiltak for å redusere kostnadene med 150 millioner kroner over to år. Prosessen med å identifisere langsiktige finansieringspartnere å ta del i utviklingen av canadiske operasjoner pågår fortsatt.

På årsbasis fikk Grieg Seafood en operasjonell EBIT på 780 millioner, eller 10,8 kroner per kg.

Den globale slaktevolum av atlantisk laks i 2024 forventes å øke med to prosent, til totalt 2,9 millioner tonn. Med begrenset tilbudsvekst, kombinert med fortsatt sterk etterspørselsutvikling tror Grieg Seafood på vedvarende sterke markedspriser i 2024.

Grieg Seafood har generelt mål om en årlig kontraktsandel på 20-50 prosent. For tiden selges det meste av fisken i spotmarkedet. Antatt kontraktsandel for den norske virksomheten er syv prosent for første kvartal 2024 og seks prosent for hele året 2024.

Selskapet guider et slaktevolum på 81.000 tonn i 2024, fordelt som følger:

* Rogaland: 28.000 tonn
* Finnmark: 27.000 tonn
* BC: 15.000 tonn
* NL: 11.000 tonn